Ingefära är en blommande perennväxt med gul-gröna och vita blommor. Det finns många varianter av ingefära och beroende på sort, kan köttet ligga i färgerna vitt, rött eller beige.
Ingefära har en kryddig smak som kommer att tillföra sin speciella smak på vilken mat eller dryck som helst. Dess kryddiga doft i sig är tillräckligt för att liva upp köket eller något annat rum i huset.
1. Atros
Det finns studier som visar att ingefära kan lindra vid atros, ledförslitning.
Ingefära minskar smärta och inflammationer på ett liknande sätt som vanliga värktabletter, genom att hämma ett enzym som heter cox.
2. Cancer
Flera av ämnena i ingefära tycks kunna påverka uppkomst och tillväxt av tumörer. Forskning på djur har också visat på cancerskyddande effekter. Inga studier finns ännu på människor.
3. Diabetes
I Afrika används ingefära traditionellt mot komplikationer vid diabetes. En färsk studie på råttor och möss ger stöd åt den användningen. Man såg en antiinflammatorisk, blodsockersänkande och smärtstillande effekt.
4. Fettförbränning
Ingefära gör att vi känner oss varma. Det kan vara tecken på en ökad ämnesomsättning. Men än saknas forskning som visar om detta verkligen stämmer.
5. Förkylning
Ingefära används som huskur vid förkylning. Som flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.
6. Hjärt-Kärlsjukdom
Djurförsök visar att ingefära har kolesterolsänkande effekt och kan minska uppkomsten av åderförkalkning. Den tycks också kunna minska risken för blodpropp. Ett försök på människor visar att fem gram torkad ingefära (2 tsk) tillsammans med en fet måltid förbättrar blodets proppupplösande förmåga.
7. Illamående
Ingefära kan lindra vid olika typer av illamående. Till de bäst studerade områdena hör graviditetsillamående, där fyra av sex placebokontrollerade studier visar effekt. Ett halvt kryddmått fyra gånger om dagen är en vanlig dosering.
Kan också lindra vid åksjuka och efter operation.
8. Matsmältningsbesvär
Ingefära innehåller ämnen med kramplösande egenskaper. Det kan vara en förklaring till den traditionella användningen vid matsmältningsbesvär som kan visas genom gaser eller magknip.
Källa: www.kinabutik.se, Tidningen Hälsa
/SandT AB