Det närmar sig fettisdagen och om du är som jag så vill du gärna äta en eller flera semlor, gärna med gott samvete.
Detta recept av semlebullar innehåller kokossocker, är helt glutenfritt och helt laktosfritt / mjölkfritt. Mandelmassan är hemgjord och grädden får man ta den man tycker bäst om eller skippa den helt. Vi har en risgrädde hos oss som är ekologisk men annars innehåller tyvärr gräddsubstituten mycket onödiga tillsatser.
Fettisdagen är tisdagen den 4e mars, samma dag som min farmor Gunborg och alla som heter Gunvor har namnsdag.
Semlebullar
Detta behöver du:
1 dl kokossocker (palmsugar)
2 dl fullkornsrismjöl
2 msk psylliumfröskal
1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
50 g kokosfett
3 dl soyghurt eller havregurth
Receptet är inspiration från Friendly Bread. Vi har bytt ut raffinerat socker och mjölkprodukter.
Sätt ugnen på 230grader, placera en tom plåt längst ner i ugnen.
Blanda alla de torra ingredienserna, tillsätt ägg, smält smör och soyghurt – blanda väl.
Häll smeten i pappers formar eller i en muffinsform. Jag valde att göra minisemlor och tog då en plåt med små formar.
Sätt in dem i ugnen och skvätt 1/2 dl iskallt vatten över plåten du placerade längst ner i ugnen, stäng ugnsluckan snabbt och låt bullarna gräddas i 5-6minuter vid små bullar och 15-20 minuter vid stora bullar.
Mandelmassa:
100 g mandel
1 dl florsocker
1 dl kokossocker
Kör mandlarna i matberedare eller mixer, tillsätt sedan florsocker och kokossocker. När mandeln är finmald och blandad med socker häller du lite vatten över blandningen till dess att mandelmassan fått rätt konsistens.
Garnering och fyllning:
Mandelmassa, vispad risgrädde eller kokosgrädde och lite florsocker på toppen.
Om du inte är förtjust i mandelmassa och grädde så smakar bullarna bra som dem är eller varför inte ringla över lite mörk choklad eller pensla med kokosolja och sedan strö över kokos.
Efterlyser du produkterna till våra semlor så hittar du de flesta av produkterna på www.shop.sandt.nu
Lycka till med dina gluten och mjölkfria semlebullar!
SandT, Tessan