Mandeldryck är ett av komplementen till komjölk.
Några av fördelarna med mandel är att:
- De sunda fettämnena sänker mängden skadlig LDL-kolesterol.
- Innehållet av fett, protein och fibrer ger lång mättnad. Fibrerna i mandel hjälper till att hålla blodsockret på en stabil nivå.
- Antioxidanterna, bland annat selen och flavonoider, förhindrar kolesterol från att förvandlas till livsfarliga blodproppar.
- Mandlar innehåller mycket magnesium vilket är viktigt för att stödja binjurarnas funktion och för att omsätte essentiella fettsyror i kroppen. (för lågt magnesium kan innebära nervösa spänningstillstånd, oro, lättretlighet och sömnproblem.)
- Det sägs att fiberena ger bättre passage och minskar risken för tarmcancer. /källa elisabet.org
- Mandel är även bra för immunförsvaret då det innehåller zink, antioxidanter, flavonoider, E-vitamin och selen.
Havredryck är ett annat komplement till komjölk och fördelar med havredryck kan bland annat vara;
- Havre har en dokumenterad kolesterolsänkande effekt tack vara de vattenlösliga fibrerna betaglukaner.
- Havre innehåller tiamin, järn och fibrer.
Bra att veta:
Havredryck kan innehålla spår av gluten. Rent havre är glutenfritt men då havre ofta processas i samma lokaler och ibland även samma maskiner som produkter innehållande gluten så kan det finnas spår av gluten i havret.
Risdryck har senare tid varit omdiskuterat huruvida det är hälsosamt eller ej då det sägs innehålla för höga halter av arsenik och skulle därför kunna vara en hälsorisk främst för små barn. Därför lämnar vi den drycken därhen i dagsläget och väntar på nya forskningsresultat.
/SandT