Celiaki förknippas oftast med europeisk/västerländsk befolkning och finns sällan hos den afrikanska/asiatiska befolkningen.
Konsumerar de spannmål och processade mejerivaror som vi i västvärlden gör?
Så här påstås historien kring hur celiaki upptäcktes vara.
Redan de gamla grekerna kände till celiaki. Läkaren och vetenskapsmannen Aretaios medicinska handbok från tiden före Kristi födelse beskrev symtomem för allra första gången.
Men det dröjde nästan 2000 år innan läkarvetenskapen kom på hur sjukdomen skulle behandlas.
Den som kom på den gåtan var en holländsk mamma. Hon upptäckte att dottern blev svårt sjuk av bröd, men blev frisk om hon tog bort vetet ur maten. Detta hände på 30-talet och mamman berättade för barnläkaren Karel Willem Dicke om sin upptäckt. Dicke observerade att barn som led av celiaki i Nederländerna blev betydligt friskare under andra världskriget där det förekom stor brist på vete, för att snabbt insjunkna i sjukdom på nytt när de allierades plan dumpade brödransoner till det nederländska folket. År 1950 skrev han en avhandling som gick ut på att gluten i vete var det som gjorde människor med celiaki sjuka, och inte stärkelse som tidigare format.
Under 1980-talet började allt fler forskare se likheter mellan celiaki och andra autoimmuna sjukdomar, bland annat typ 1 Diabetes.
Källa: Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar – Michael Håkansson, Wikipedia
För 2000 år sedan sa även den här mannen så här;
All diseases begin in the gut!
The Father of modern medicine, Hippocrates
Att nästan alla sjukdomar börjar i tarmen har vi börjat förstå och det forskas just nu otroligt mycket kring just tarmhälsans betydelse för ett friskt immunförsvar.
Förhoppningsvis kommer det leda till större förståelse för de moderna sjukdomar vi drabbas av idag.
Frågan är om vi är ämnade att äta gluten- och mjölkprodukter så som de idag framställs?
Vill du läsa mer? Michael Håkansson har skrivit böckerna ”Gluten och mjölk är källan till moderna sjukdomar” Beställ de djupgående och intressanta böckerna här.
Hur upptäckte Du din celiaki/glutenintolerans? Vi vill mer än gärna få in era berättelser.
Maila på info@sandt.nu och du kan absolut vara anonym.
Må gott!
/Sofia