Igår kväll var jag och lyssnade på Erica Palmcrantz intressanta föreläsning om att detoxa med RawFood. Erica har skrivit ett flertal böcker kring ämnet rawfood och har förmodligen fått sin sprudlande energi och fantastiska lyster genom maten.
Syftet med rawfood är att inget får hettas upp till mer än 42 grader. På din tallrik hamnar då inga animaliska produkter, inga mejeriprodukter och inte heller några mjölprodukter. Socker och konstlad mat går givetvis också bort.
När Erica pratar mjölk är det exempelvis egengjord cashewnötmjölk. I en rawfood kost äter man frukt, grönsaker, nötter, frön, oljor.
Erica berättade först om hur hon själv kom i kontakt med Rawfood via sin kusin i USA för snart 8 år sedan. Efter 10 veckor i Kalifornien med enbart Raw food på närproducerade och ekologiska grödor kände hon sig fylld av energi och är sedan dess såld på idén.
Att detoxa (=avgifta) sig från gifter som kommer både inifrån kroppen (viss mat, tillsatser, mediciner etc) och utifrån (ex. luftföroreningar) är bra, enligt Erica, att göra 2-3 ggr per år. Vid en detox kan man i början få förvärrade symtom, ex. hudustslag, mer ont i lederna om man har det, eller ex. mer ont i magen. Men efter ett par kanske lite tuffare dagar vaknar man oftast ”till liv” igen och känner hur energin flödar och hela kroppen känns lättare.
Man ska aldrig pressa sig själv för hårt. Detoxa utifrån dina förutsättningar. 1 dag, 1 vecka, 3 veckor, vad passar dig? Allt är bättre än inget. Perioden när man gör det ska helst vara någorlunda lugn och utan för stora stressrelaterade åtaganden.
Att detoxa med just Rawfood ger en optimal utrensning. Här är ingredienser som kaffe, alkohol, socker, mjölk, mjöl naturligt eliminerat. Många örter, kryddor och grönsaker har en utrensande effekt, ex. gurkmeja, ingefära, selleri, psylliumfröskal, sparris, grapefrukt m.fl.
Vi fick smaka på nedanstående rätter under kvällen.
Startade gjorde vi med en grön smoothie som man kan göra dubbel sats av och ha under dagen.
Nedan kommer recepten från kvällen.
Grön Smoothie
1 port
Ingredienser:
2 st nävar spenat
1 st päron
3 st blötlagda fikon (4-8 timmar)
2-3 dl vatten
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en len konsistens.
Äppelgröt
1 port
Seller i är toppen på morgonen! Mixad med päron och äpple ger den
dig en god sötsyrlig start på dagen.
Ingredienser:
1 st äpple
1 st päron
2 st selleristjälkar
1 msk vatten
ev. kanel
Gör så här:
Skär äpple, päron och selleri i bitar och lägg i en mixer. Mixa frukt och grönt med vattnet till en jämn gröt.
Pinjenötsdressing
Krämig och härlig till både sallad och zucchinipasta!
Ingredienser:
1 dl pinjetnötter
2 msk olivolja
1 msk citron
3-4 msk vatten
en nypa salt
Gör så här:
Mixa pinjetnötterna tills de är finmalda. Tillsätt olivolja, citron och vatten samt en nypa
salt. Mixa tills du har en dressing.
Lasagne med krispig vitkålssallad
4 port
Ingredienser:
2 st stora zucchini
Ost:
4 dl pumpakärnor
3 dl solroskärnor
1/2 msk-1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 msk rapsolja
1/2 msk citronjuice
en nypa salt
Tomatsås:
4 st tomater
12 st soltorkade tomater, blötlagda
Topping:
1 st stor avokado eller 2 små
Vitkålssallad:
1/2 st vitkålshuvud
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
två-tre varv med svartpepparkvarnen
en nypa salt
Gör så här:
Gör ”lasagneplattor” av zucchinin genom att hyvla den med osthyvel. Kör pumpakärnor och solroskärnor i matberedaren till de är grovhackade. Tillsätt kryddor, rapsolja, citron och salt och kör igen tills allt blandat sig. Smaka av. Mixa tomater och soltorkade tomater till en sås i mixern.
Lägg ut zucchiniplattor i en form så att de täcker botten. Bred över tomatsås och ”ost”. Upprepa och avsluta med ett lager zucchini. Skär avokadon i skivor och toppa med den. Strimla vitkålen fint och massera den sedan med äppelcidervinäger, olja och salt. Krydda med svartpeppar.
Servera till lasagnen.
Lördagspaj
2 port
Ingredienser:
1/2 dl riven kokos
1 dl hasselnötter
6 st dadlar blötlagda
en nypa salt
1 1/2 msk carobpulver
1/2 krm vaniljpulver
Fyllning:
2 dl hallon, färska eller upptinade frysta
Carobsås:
1 dl kokosolja
2 msk carobpulver
1 msk acaipulver
2 msk yaconsirap
Gör så här:
Lägg kokos och nötter i matberedaren. Kör tills allt är finfördelat. Tillsätt dadlar, salt, carob- och vaniljpulver.
Kör igen tills det blivit en deg. Tryck ut på ett litet fat eller i portionsstora pajformar och fyll med hallon. Gör kokosolja flytande i ett ljummet vattenbad. Rör ned yaconsirap, carob och acaipulver. Häll över formarna.
Även om det bara är du själv som ska lyxa till det så kan du göra pajbottnar för två portioner och frysa ned den ena.
/Sofia