Ghee är fritt från mjölkprotein då man tar bort, skummar av, den proteinrika massan, har lång hållbarhet och tål höga stektemperaturer. Det kan också upplevas som snällare mot magen än processade margariner med onödiga tillsatser.
Observera att det kan finnas spår av mjölkprotein beroende på hur noga du skummar av den proteinrika massan.
Använd ghee i matlagning och som pålägg.
Det enda du behöver är ett paket rent smör (gärna ekologiskt), 500 g.
Det är enkelt och du gör såhär:
Lägg i smöret i en kastrull och smält på den lägsta värmen. Det tar cirka 15-20 minuter.
När det smält, låt det sjuda i en timme, på så låg värme som möjligt. Rör inte i smöret utan skaka kastrullen lite lätt.
Skumma av det vita skummet som lägger sig överst under tiden som smöret sjuder.
Låt smöret svalna något, ca 10 minuter.
Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet genom ett filter (kaffefilter eller en tätvävd handduk) i en tät sil.
Häll upp klara smöret i en glasburk.
Förvara i kylskåp eller i rumstemperatur. Ghee har en lång hållbarhet.
Den fina glasburken förgyller vårt frukostbord och min dotter, som har mjölkproteinallergi, kan äta ett gott smör utan konstiga tillsatser.
/Tessan