Nu är snart julafton här och vi kommer äta mest hela dagen.
Om du har kontroll över hur maten tillagats eller lagar själv kommer här lite tips när man inte äter gluten och mjölk.
* Griljera skinkan med senap, ägg och glutenfritt ströbröd – ex. Olda.
* Köttbullarna blir saftiga med kokosmjölk i smeten.
* Vill du ha Janssons frestelse kan den med fördel göras på Havregrädde. Tänk på att hälla på lite grädde under tiden den gräddas i ugnen. Vill man vara lite extra nyttig kan man göra en Jansson på zucchini, du byter helt enkelt ut potatisen mot zucchinin istället.
Recept finns här www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg
* Vill du tänka hälsosamt och miljövänligt satsa mer på lokalodlade, ekologiska grönsaker och minska på köttet.
Ex. på goda grönsaker på julbordet är rödbetor, morötter, grönkål och rödkål.
* Undvik ålen, då den är utrotningshotad, välj istället en lutfisk på MCS-märkt sej eller torsk och undvik lutfisk som görs på långa, som är en hotad fisksort.
* Kravodlad lax, sill och anjovis – ät med gott samvete!
* Tänk på alla goda sallader man kan göra av rödkål, apelsiner, torkad frukt, nötter, getost, färska fikon…
* Ägg innehåller alla vitaminer utom C. Omelett, ägghalvor…
Njut av denna härliga tid och dela gärna med dig av Dina tips!
Varma juliga kramar
/SandT