Tillsatser!

Idag tänkte jag att vi skulle titta lite närmare på några tillsatser som vi bör undvika i största möjliga mån.
Vi säger ofta att man ska välja ekologiskt i största möjliga mån. Men även här bör man vara uppmärksam.
Ta ex. ekologisk lingon. Lingonen är ekologiska men inneåller 50% socker och dessutom syntetiska tillsatser…Kanske inte ett bra ekologiskt val?
325 godkända tillsatser har vi inom EU. Hälften av dessa är förbjudna för hundar och katter…

Följande tillsatser behandlar vi idag:

Azofärger:  Ett kemiskt tillverkat färgämne som kan ge upphov till allergiska reaktioner, framförallt hudbesvär.
Detta var förbjudet i Sverige fram till 1980 men blev tillåtet igen då det enligt EU-kommisionen är tillåtet.
Finns i läsk, snacks, efterrättsmixer och godis.

Aspartam (E951): Ett sötningsmedel som vi alla känner till och som finns bland annat i kakor, juicer, läsk, glass och halstabletter. Består av fenylalanin och asparaginsyra och framställs syntetiskt. Aspartam är 200 ggr sötare än socker och har visat sig orsaka cancer hos råttor. Vidare finns det risk för nervskador hos människor som äter aspartam.

Suckralos (E995): Detta är en modifierad sockermolekyl som är fyra gånger sötare än aspartam och säljs under namnet Splenda. Den kan orsaka förstorad lever och njurar, minskad tillväxt, minskat antal röda blodkroppar, förlängd graviditet och låg födelsevikt hos nyfödda.  Finns i färdiga produkter såsom bakverk, läsk, yoghurt och ketchup. Suckralos har hittats i sjöar och vattendrag och det har visat sig att kroppen inte kan bryta ner det på ett naturligt sätt.

HFCS, High Fructos Corn Syrup: Majssirap tillverkas genom majsstärkeslse behandlas med syror och enzymer, enzymer som kan vara genmanipulerade. Majssirap är åtta gånger sötare än socker, och ger stora vinster till livsmedelsproducenterna då den är billig att framställa. Fins i de flesta processade livsmedel såsom läsk, sylt, ketchup, kakor, pulverefterrätter.
Studier har visat att majssirap ger förhöjt blodtryck, viktökning, kan störa hjärtats användning av mineraler såsom magnesium, koppar, krom. Kan även skada levern och bukspottkörteln.

Monosodiumglutamat, MSG (E621): Framställs ur glutaminsyra och är den vanligast förekommande smakförstärkaren. Smaken kallas även umami, den femte grundsmaken utöver sött, surt, salt och beskt. Biverkningar såsom huvudvärk, svettningar, bröstsmärtor, tappad känsel kring munne, häftig rodnad och svullnad i ansiktet har påvisats efter att man intagit MSG. I djurförsök har det också visat sig att avkommor till djur som utsatts för MSG var kortväxta och överviktiga och hade problem att reproducera sig. MSG är inte längre tillåtet i barnmat, men kan finnas i chips, buljong, och det förekommer ofta i östasiatisk mat.

Att läsa på innehållsförteckningen
Läs alltid innehållsförteckningen på de varor du köper. Tänk också på att ingredienserna listas i storleksordning. Den produkt som står först finns det mest utav.
Lightprodukter innehåller ofta tillsatser! När fettet tas bort och ersätts med vatten, förtjockningsmedel och sötningsmedel…

Välj:

  • Tänk naturligt och gärna ekologiskt så långt det är möjligt.
  • Undvik alla livsmedel med onyttiga tillsatser
  • Undvik processade livsmedel
  • Läs alltid innehållsförteckningen noga

/SandT

Källa:  ”Vad vi ska äta och varför” – Gunnila Blomberg, ”Den hemlige kocken”, Mats-Eric Nilsson

Boken ”Vad vi ska äta och varför” finns att köpa här:

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt