En bra och smakrik buljong eller kryddbas är ofta vägen till ett riktigt bra resultat i matlagningen.
Vitlökspuré är lite pilligt att göra men en fantastisk smakhöjare i grytor.
Vi använder den i allt från linsgrytor och köttgrytor.
Gör exempelvis en tomatig sås med anis och vitlökspuré som tillbehör till en bra köttbit.
Detta behöver du:
6 st vitlökar
1 dl olivolja
Salt
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. bryt isär och lägg vitlöksklyftorna i en ugnssäker form.
Rosta i ugn i 30 minuter. Skala och mixa de skalade vitlöksklyftorna med olivola och salt till en puré. Använd stavmixer eller matberedare.
Lägg vitlökspurén i en ren glasburk med lock och förvara i kylskåp, den håller i flera veckor.
1 tsk vitlökspuré motsvarar ca. 1 vitlöksklyfta men smaken blir fylligare, rundare och mildare.
Har du svårt att hitta inspiration till en gluten och mjölkfri matlagning? Bli medlem hos oss så får du en veckomeny med fem vardagsrecept varje vecka, helt kostnadsfritt! Kika också in i vår receptbank, där hittar du allt från frukosten till sista målet på dagen.
Lycka till med din vitlökspuré!
Sofia and Tessan, SandT