Pepparkakshus
Cuisine: 175
Ingredients
- 250 g smör (eller mjölkfritt smör)
- 200 g rårörsocker
- 1 msk honung
- 1 ägg
- 1 msk kanel
- 1 msk nejlikor
- 1 msk kardemumma
- 2 tsk bikarbonat
- ca 6 1/2 dl bovetemjöl
- Kristyr:
- 2 äggvitor
- 5-6 dl sukrin florsocker
- 1 tsk ättiksprit
Instructions
- Rör smör, socker och honung poröst.
- Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda ner kryddorna och bikarbonat. Blanda i större delen av mjölet.
- Arbeta degen smidig på bakbordet med resten av mjölet.
- Lägg till fördel i kylen över natten.
- Kavla ut degen och använd ganska rikligt med bovetemjöl för att degen inte skall klibba för mycket.
- Använd mallarna som du hittar här.
- Gör kristyren:
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Sikta ner det mesta av florsockret och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig. Tillsätt ev mer florsocker tills det bildas fasta toppar. Lägg kristyren i en spritspåse.
- Limma ihop pepparkakshuset med smält socker, dekorera med kristyr och din fantasi.
3.1.09