Potatiskaka med pecorino
Cuisine: 185
Serves: 8
Festligt, gott och lite annorlunda till en god köttbit vid ett speciellt tillfälle.
Ingredients
- 2,5 pkt bacon eller panchetta
- 5 st bakpotatisar eller 8 st stora potatisar
- 1 msk maizena
- 100 g riven pecorino
- 2 msk basilika, färsk finstrimlad
- 1 msk körvel, finstrimlad
- Salt & peppar
Instructions
- Sätt ugnen på 185 grader. Klä en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna över formen så att ändarna hänger ut. Lägg baconskivor som tak över potatisen så att de överlappar varandra.
- Skala och riv potatisen och pecorinon. Blanda potatis, pecorino, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
- Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möts. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan skall ligga under press när den gräddas.
- Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När potatiskakan är klar så ska den kallna under press i kylskåpet i minst 2 timmar. Det är för att man skall kunna skära upp potatisen i fina skivor. Förbered gärna dagen innan.
- När potatiskakan skall serveras kan du antingen värma skivorna i ugn eller steka dem i stekpannan.
3.1.09