Är du orolig över att inte få i dig tillräckligt med kalcium då du inte äter mjölkprodukter? Var inte det, det finns kalcium i mycket annat (det finns även iform av kosttillskott) i vår kost och några exempel är:
- Sesamfrön
- Fisk med ben – strömming, sill, ansjovis osv.
- Skaldjur
- Många grönsaker, ex broccoli
- Många mjölkersättningar fungerar också bra, ex. havredryck och mandeldryck.
Var kommer då D-vitamin och Magnesium in i bilden? Det är viktigt att Magnesium finns i kroppen då det främjar upptaget av Kalcium, men också viktigt att balansen mellan dessa två är jämn, ta gärna därför ett kosttilskott som innehåller dem båda. D-vitamin är livsnödvändigt för överlevnaden och vi kan tillverka tillräckliga mängder i vår hud med hjälp av solen men då vi lever i ett relativt solfattigt land behöver vi få i oss D-vitamin genom kosten och oftast även som kosttillskott (D3- vitamin).
D-vitaminets fördelar i förhållande till kalcium är att det hjälper kroppen att föra ut kalcium i blodet, vid brist av d-vitamin så tar kroppen alltså inte heller upp tillräckligt mycket kalcium. D-vitamin bygger också upp immunförsvaret, minskar risken för diabetes, depression osv. Man har även sett att ett högt intag av d-vitamin minskar olika autoimmuna sjukdomar (exempelvis MS).
D-vitamin i kosten:
- Fet fisk
- Äggula
- (kantareller)
- Animalier
/SandT