Toppiga jordgubbsmuffins
Ingredients
- 100 g smör
- 2 st ekologiska ägg
- 1 dl rårörsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl havremjölk
- 4 dl bovetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Jordgubbstopping:
- 5 st äggvitor
- 200 g rumsvarmt smör
- 175 g socker (Sukrin)
- Puré från 150 g jordgubbar
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
- Vispa ägg, rårörsocker och vaniljsocker poröst.
- Rör ner smält smör och havremjölk.
- Blanda bovetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
- Fyll med valfri fyllning, se tips!
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och ”torra” inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
- När jag bakar stora muffins så sätter jag alltid mina formar i en muffinsplåt. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och de tappar lätt formen. Med plåten som stöd för formarna får man höga och fina muffins!
- Jordgubbstopping:
- Tillsätt äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ skålen i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
- Vispa med en handvisp tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta bort skålen från värmen.
- Vispa blandningen med elvisp tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Forstsätt att vispa tills blandningen är sval, ca 10 minuter.
- Tillsätt sedan smör, en liten bit i taget. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen.
- Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan. Tillsätt jordgubspurén och vispa några minuter tills toppingen är slät.
Notes
Jag brukar göra dessa i små formar om jag vill servera till buffé och stora formar om jag serverar dem som en dessert.
3.1.03