Det forskas och pratas mycket just nu kring gluten och varför intoleransen mot gluten tycks öka. Jag läser gärna rapporter kring detta ämne och hade önskat att alla rapporter hade pekat åt samma håll. Men som med alla forskningsrapporter lämnas det alltid utrymme för egen tolkning och ofta har rapporterna kryptiska utlåtanden som är svårtolkade.
Hursomhelst så är ämnet omdiskuterat och huruvida det kan ha en negativ inverkan på hälsan. Jag är av den uppfattningen att vi alla bör avstå helt eller åtminstone minska på gluten. Men – har man inga synliga, fysiska problem så varför ska man då avstå det ”riktiga” brödet, bullarna och kakorna?
För mig finns det ett enkelt svar – Jag vill minska risken av att drabbas utav av olika typer av intoleransrelaterade sjukdomar. Dessa kan t.ex vara nedsatt immunförsvar, cancer, ms, reumatism, alzheimers, tarmsjukdomar…
Då jag för 8 år sedan själv blev sjuk och läkarna misstänkte bl.a ms så är mitt vägval gällande bl.a gluten och mjölk självklart. Det har inte bara gjort mitt liv friskare utan också gjort mig medveten och fört mig in i den här intressanta världen.
Att genom ex. kostrådgivning få hjälpa andra ger mig positiv energi och jag VET att vi kan avhjälpa och minska risken för mängder av sjukdomar via kosten.
Om jag inte tål gluten vad händer då i min mage?
Sund tunntarm
På tunntarmens yta finns massor av långa flimmerhår som fångar upp näringsämnena i maten och skickar dem vidare ut i musklerna och hjärnan där de fungerar som bränsle.
Glutenintolerant tunntarm
Slemhinnan i tunntarmen blir irriterad av äggviteämnet gliadin, som finns i gluten. Den börjar förändras så att tarmluddet (tarmvilli) försvinner och tarmväggen blir slät.
Tarmen kan därför inte ta upp näringsämnen ur maten lika bra som tidigare, och det kan bland annat resultera i benskörhet eftersom man inte får nog med D-vitamin.
Äggviteämnet gliadin bildar nya föreningar som stimulerar de vita blodkropparna och försvagar immunförsvaret.
Källa och foto: dansk celiakiförening
Då kan man föreställa sig vad som kan hända i kroppen om man under en längre tid påfrestat tarmen med det som den inte vill ha, ex gluten. Att ha en slät tarmvägg, utan villi, kan resultera i LGS, leaky gut syndrome (läckt tarm)
Denna faktiskt mycket vanliga förekomst kommer vi skriva mer om i ett annat inlägg.
Känn efter hur du reagerar när du äter vissa livsmedel som är mer allergena än andra, ex gluten.
Blir du uppstoppad, gasig, dåsig, får ont i kroppen? Testa – det är inte farligt att testa utan gluten en tid för att se vad som händer.
Är man osäker på om man får i sig järn, fibrer och B-vitaminerna kan man alltid kontakta oss så hjälper vi er med det.
Glöm bara inte att dessa ämnen tar du ändå inte upp om din tarm inte vill ha gluten…
Må gott!
/Sofia