Vi äter ute oftare på sommaren. Antingen packar vi en picknickkorg och beger oss ut i naturen, tar med mat till stranden eller besöker ett café eller en restaurang. När du packar din picknickkorg har du ju själv möjlighet att bestämma innehållet och se till att du får vad du önskar.
Att beställa mat på restaurang/café kan för en del vara svårt och många känner sig besvärliga och väljer något som kanske egentligen inte är vad man önskar.
Även om kunskapen hos serveringspersonalen hela tiden ökar och likaså utbudet har vi som gäst alltid möjlighet och SKA ställa krav.
Här kommer lite enkla tips att tänka på vid restaurang/cafébesök för oss som inte äter gluten och mjölk
1. Oavsett om du är allergisk eller inte vill äta gluten och mjölk så säg alltid. – Jag äter inte gluten och mjölk och undrar vad du har för alternativ till mig?
2. Försäkra dig om att de uppfattat skillnaden mellan laktosfritt och mjölkfritt.
3. Oftast behöver personalen fråga kocken och säg då vad du helst önskar för typ av mat.
4. Var inte rädd för att ge förslag på egen komponering av menyerna. Oftast brukar det inte vara några problem.
5. Välj alltid en rätt där du vet att innehållet är så rent som möjligt. Inga onödiga tillsatser, ex. såser eller kryddblandningar som kan innehålla gluten och mjölk.
6. Tänk på att aioli oftast är tillverkad utan mjölk, men fråga alltid för att vara på den säkra sidan.
7. Kräv att få extra av ex. grönsaker ifall du måste plocka bort ingredienser. Du ska få valuta för pengarna!
Skicka gärna in tips på bra restauranger/cafeér runt om i Sverige så publicerar vi det här.
Ät och njut av sommarens alla läckerheter!
/Sofia and Tessan, SandT