Rostad grönsakssoppa
Author: SandT
Serves: 4
En mustig soppa med skarpa smaker genom de ugnsrostade grönsakerna.
Ingredients
- 1 st rödlök
- 2 st paprikor
- 4 st morötter
- 2 st palsternackor
- 250 g körsbärstomater
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 tsk torkad timjan
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 8 dl vatten
- 2 1/2 msk konc grönsaksfond, alt. lantbuljong
Instructions
- Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär löken i klyftor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Skala och skär morot och palsternacka i stavar. Lägg lök, paprika, rotfrukter, körsbärstomater och oskalade vitlöksklyftor på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja. Krydda med timjan, salt och peppar. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen 20–25 minuter. Lägg vitlöksklyftorna åt sidan. Mixa resten av det rostade med stavmixer eller i matberedare till ett slätt mos. Häll det i en kastrull. Tillsätt vatten och grönsaksfonden. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten. Servering: Kläm ut innehållet ur vitlöken och gör en aioli. Toppa med aioli och pumpakärnor.
- Ett nöt- och fröbröd är gott till.
3.2.1215