Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader bara bilda D-vitamin under sommarhalvåret.
Ju större exponerad hudyta, desto mer D-vitamin bildas. Efter cirka 30 minuter i stark sol uppnås cirka 10 000 IE. Sedan sker ingen ytterligare produktion i huden.
Under vinterhalvåret kan vi överhuvudtaget inte bilda något D-vitamin i huden i Norden.
D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen.
En brist, vanligt hos svenskar i allmänhet, kan alltså teoretiskt ge nästan vilka sjukdomar som helst.
Allt mer forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i mängder av sjukdomar. Infektionssjukdomar, vinter- och vårdepressioner, cancer, hjärtsjukdom, benskörhet, autism, generell värk/fibromyalgi, övervikt… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.
Mycket återstår att säkert bevisa, men en del är så gott som säkert redan nu. D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott.
Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det kan förebygga flera sjukdomar och några kända faror finns inte för friska.
En timmes föreläsning av Sveriges ledande expert på D-vitamin, Mats Humble hittar du här.
D-vitaminrika livsmedel
- D-vitaminrika livsmedel är fet fisk
- Äggula
- Vegetarisk kost är fattig på D-vitamin, men det finns små mängder i kantarell och trattkantarell (låt dem torka i solen så ökar mängden).
Dosering: 1 kapsel/dag eller enligt rekommendation
Pris: Ca 180:-
Finns på välsorterade hälsokostbutiker/Webbutiker
Källa: www.holistics.se, www.kostdoktorn.se