Min fina mormor, 84 år, älskar att plocka svamp och bär. I år har jag fått flera påsar med både lingon, blåbär och svamp.
Hemma hos mig använder vi bären i smoothies och till jul får de dekorera bakverk och även vara ingrediens i bakverken.
Förra veckan delade jag med mig av ett tips på ”lingonvinäger” och i dag kommer ett nytt lingontips med ”Chutney” som passar utmärkt till alla kötträtter och en smakförhöjare till julbordet. Smaken är lite syrlig med inslag av bäska och sötma, kanelen rundar av smakerna på ett bra sätt. Här hittar du receptet!
Nyttiga ämnen i lingon:
Genom tiderna har det gjorts forskning på blåbär men inte lika mycket på lingon. På lingon finns det däremot en massa studier som har analyserat innehållet som finns i lingon. Lingon har en mycket hög antioxidanthalt vilket också betyder att lingon är bra för att skydda kroppen från fria radikaler. Lingon innehåller quercetin, som visats ha positiva effekter på hjärtkärlsjukdomar och vissa cancerformer. Dessutom är lingon en bra källa för lignaner, som är ett naturligt östrogen. För ett tag sedan publiserades det en studie som visar att lingon innehåller upp till 20 olika molekyler (flavonoler, antocyaniner, catechiner och deras glucosider men även caffoyloch ferul-syra konjugat).
Lingon har visats ha bra antimikrobiella egenskaper vilket troligen beror på att lingon innehåller så mycket tanniner (mest procyanidin typ A och B) men även mycket benzoensyra som säknker pH till 2.4-3.5, vilket är en fördel för att bekämpa mikroba mekanismer.
Lingon innehåller inte ellagitanniner, till skilland från hjortron där ellagitanniner är uttryckt i stora mängder. Lingon innehåller även höga mängder av resveraktrol, vilket har bra förmåga att reducera oxidativ stress och skyddande egenskaper mot cancer. Lingon påverkar olika proteiner som deltar i bl.a. apoptos och inflammation. (t.ex. NFkappa-beta och olika MAP-kinaser).
Källa: ”Nordliga skogsbär och dess hälsoeffekter” Litteraturstudie genomförd på SIK av E. Berglöf, 2008.
Önskar dig en fin dag!
/Tessan