Jag träffar Marie Assarsson över en ganska effektiv och kort lunch. Vi hinner med att prata om lite av varje innan Marie svara på några frågor om olika mjölksubstitut.
Vilka mjölksubstitut rekommenderar du?
Havremjölken är ett bra substitut om man kan hantera den lilla mängd gluten som kan finnas i den.
Enligt tidigare regler märktes produkter under 200ppm som glutenfritt men i dag är det under 20ppm som gäller för att det ska kunna märkas som glutenfritt. Havredryckenär under 100 ppm som står för ”mycket låg glutenhalt”.
Varför just havremjölken?
Smaken är god och ofta accepterad hos många och bra bas i matlagning och det finns berikade varianter så att man får i sig de vitaminer och mineralet som finns i ”vanlig” mjölk.
Vad tycker du om mandelmjölk och hasselnötsmjölk?
Positivt är att det kan ge större variation till de som inte kan äta komjölk, nackdelen är att man kan ha nöt- och mandelallergier vilket begränsar exempelvis skolor och sjukhus att använda dem.
Rismjölken är kolhydratrik och innehåller inte så mycket protein. För hyperallergiska människor är ofta ris ett livsmedel som man kan klara av och kan därmed vara ett bra alternativ och har en ganska neutral smak.
Kokosmjölken tycker jag personligen är lite svår att ha i kaffet dock i mat och bakning är det en favorit. Den innehåller större mängd fett jämfört med de andra mjölksorterna och är mättande. Jag älskar kokos, en härlig smak!
Vad är fördelar respektive nackdelar med sojamjölken?
Sojamjölken här den som håller ungefär samma proteinmängd som komjölk och samtidigt som den har ett lägre kolhydratinnehåll. Jag tycker inte den har samma goda smak som bas i matlagning och det är nog en vanesak. Nackdelen är att soja är en allergen.