Key lime paj
Cuisine: 175
Serves: 6-8
Gillar du syrligt och sött i kombination så är Key Lime Paj något för dig! Du kan med fördel förbereda den dagen innan servering. Originalet är gjord på digestivekex och kondenserad mjölk så smaken blir inte exakt den samma som originalet.
Ingredients
- 100 g havregryn
- 80 g rårismjöl
- 20 g socker
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1/2 tsk bakpulver
- 100 g smör
- Fyllning:
- 4 st äggulor
- 2 dl kokosgrädde
- 2 dl havregrädde
- 1 tsk vaniljpulver
- Cest av 3 st citroner
- Saft av 1 st citron
- Maräng på toppen:
- 2 äggvitor
- 1/2 dl socker
- Några droppar ättika
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda de torra ingredienserna till pajbotten.
- Smält smör och blanda med de torra ingredienserna.
- Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 6-8 mindre pajformar eller en stor pajform.
- Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
- Låt svalna.
- Blanda kokosgrädde, havregrädde (Imat) med äggulor, vaniljpulver, rivet limeskal och saft.
- Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i minst 30–60 minuter.
- Sila sedan smeten genom en sil och släng skalen.
- Fyll pajskalen och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är 1 stor paj). Om du önskar maräng på toppen så spritsar du det över limeblandningen innan du ställer in den i ugnen.
- Låt svalna och servera pajerna med exempelvis vispad koksgrädde och skivad limefrukt.
Notes
Det går lika bra att baka ut pajen i en stor pajform istället för 4 små. En pajform med låg kant, cirka 22 cm i diameter blir lagom.[br]Vispa äggvitorna som blev över med lite socker och då du fått en fast konsistens tillsätter du några droppar ättika och rör försiktigt med en slickepott.[br]Toppa pajen med maräng om du önskar och använd resten till vanliga maränger.
3.2.1275