Michael Håkansson

Jag kom i kontakt med Michael Håkansson då jag hamnade på hans blogg för ca 1 år sedan. Här fanns en mängd samlad information kring gluten och mjölk och jag märkte snabbt att han djupdykt i ämnet. Tog kontakt med Micke och har sedan dess haft stor hjälp av honom vid kostrådgivningar och när vi stött på frågor gällande just gluten och mjölk. Micke är på gång med sin tredje bok i ämnet och har forskat fram massor med fakta som han samlat i dessa ”uppslagsverk”.
Varsågoda och läs om Micke och hans syn på gluten och mjölk.  Är du intresserad av att fördjupa dig kan du köpa böckerna i vår webshop.
/Sofia

Berätta lite om dig själv.En glad och positiv 52 åring med båda fötterna på jorden.
Ett stort intresse för medicin och hälsa. Köper inte allt som läggs fram rakt upp och ner, utan brukar gå på djupet med ”sanningar, expertutsagor och vedertagna sanningar” för att kontrollera den verkliga halten av det vi definierar ”sanning”.
Det jag lärt mig under åren genom mina olika undersökningar av hur samhället fungerar, så är det inte alltid så att vi får sanningen eller hela sanningen förmedlad till oss. Vi måste börja lära oss att tänka själva och inte överlåta tänkandet åt andra. Tyvärr är vårt samhälle uppbyggt runt en form av en trygghetsillusion och en ofta falsk sådan sedan många år tillbaks. I ryggraden får du inpräntat sedan skolan att du ska lita på dina myndigheter och att dessa tar hand om allt till det bästa, att politiker talar sanning, att media ger dig sanning och viktig upplysning som du behöver veta, att du tryggt kan lita på ”experters” uttalanden.
Att tänka själv, ifrågasätta mer och göra egna efterforskningar är ett gott råd jag kan ge.
 

Vad jobbar du med?

Författare, hälsocoach, föreläsare och bloggare 

 

Familj?

Gift och två barn.

 

Hur länge har du ätit gluten och mjölkfritt?

Glutenfritt sedan 2007, mjölk/mejerifritt sedan 2009

 

Varför äter du gluten och mjölkfritt?

Genom min omfattande och djupgående kartläggning av spannmålet och mejeriprodukter har jag funnit svar till egna besvär, och till besvär hos personer i min närhet och varför många i släkt och bekantskapskrets gått bort för tidigt i livet.

 

Märkte du någon förändring då du slutade med mjölk och gluten?

Verkligen! Jag brukar säga att när jag precis passerade 50 så kände jag mig som 25, när jag var 25 och åt gluten och drack mjölk kände jag mig som 50, ombytta roller alltså. Mer kraft, ork, motståndskraft mot förkylningar, influensor, en bättre livskvalitet helt enkelt och en möjlighet att slippa drabbas av olika sjukdomstillstånd på ålderns höst.

 

Hur var det för dig att göra en så stor omställning av kosten?

Inga som helst problem, omställningen med alla sina positiva effekter i spåren uppväger hela processen med den totala omställningen, det sporrar till att verkligen se till att få bort dessa gifter ur kosten.


Vad är det svåraste med din livsstil?

Jag ser inga svårigheter, det handlar bara om att bryta gamla vanor helt enkelt.

 

 

Har det påverkat din omgivning och i så fall hur?Det ledde till att många vänner var avvaktande i början, men att flera av den bytt sin koststil och överraskats av den bättre hälsa de fått. Många av dem har också fått svaret på sina åkommor och besvär.
 

Var hittar du information och inspiration kring gluten- och mjölkfri kost? 

Redan under 80-talet när jag var involverad i amalgamdebatten så lärde jag känna många tandläkare, läkare och medicinsk fakultet som engagerade sig i amalgamfrågan, vilket lett till mitt stora intresse för den medicinska biten.
När jag under 90-talets slut engagerade mig i det växande ohälsotalet i samhället som spred sig ner i åldrarna, återtog jag kontakten med gamla kontakter som i sin tur ledde fram till nya kontakter och vänskap med bla specialistläkare, endokrinologer och fakultet främst i nordiska grannländer, men även i England, Tyskland och USA.
2011 startade jag bloggen:
gluten-celiaki.blogspot.com, och publicerade mina fynd och rön runt ämnet, och bloggen fick snabbt mer än 200 000 besök, gensvaret blev enormt, och nu idag har den snart haft 600 000 besök.
Bloggen och böckerna har resulterat i mer än 600 tack mail och brev från personer som anser sig funnit de svar de behövt för sina åkommor och sjukdomar.

 

Vilka är dina bästa tips för café och restaurangbesök?

För det första anser jag att man ska man undvika det så gott det går, därför att vi inte till 100 % kan lita på att det verkligen är helt gluten eller mejerifritt som serveras. Varför jag säger detta är att jag tyvärr råkat ut för detta allt för ofta, att man kan erbjuds ”ren” mat fast det ändå kan innehålla något av ovan. Många som lägger om kost och äter ute ofta, klagar också ofta, att de fått återfall av symtom eller inte mår bättre på vad restauranger och matställe serverar, och då kan det vara en dold källa som spökar.
Om du väljer att äta ute så ställ höga krav på personalen och be, om du är osäker, om att få se innehållsförteckning i ex. kryddbladningar.

 

Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?

1. Fundera hur du egentligen mår och hur ser sjukdomshistorian ut i din släkt.

2. Gör ett försök under minst 3 månader att först ta bort alla källor till gluten ur din kost, och utvärdera resultatet. Du behöver ingen läkare som ger dig på papper att du ska äta glutenfritt, det bestämmer du själv, det är din kropp.

3. Skulle du inte märka en märkbar förbättring tar du även bort mjölk- och mejeriprodukter under en ny 3 månaders period, där du då kör både gluten och mejerifritt.

 

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt