Min mellantjej är tokig i kanelbullar och jag ska nördigt och ärligt erkänna att jag inte är lika förtjust i att hon vill äta bullar i tid och otid. Gluten, socker och smör – bättre kombination av fikabröd finns såklart.
Då jag alltid bakar glutenfritt och utan jäst har jag inte vågat mig på att baka kanelbullar men i år, på kanelbullens dag (vilket påfund) så föll jag för frestelsen och vips så hade jag hjälp av tre glada barn i köket. Resultatet blev sött och gott! Något mer kompakta än ”vanliga” bullar, annars var de förvånansvärt enkla att baka och blev väldigt goda.
Såhär gjorde vi våra glutenfria och mjölkfria kanelbullar
Ingredienser:
1/2 paket jäst för söta degar
50 g mjölkfritt smör
3 dl havregrädde
1/2 dl socker
1 krm salt
En skvätt olja
6 dl self raising mjölmix
2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
Fyllning:
50 g mjölkfritt smör
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl socker
Ägg och pärlsocker
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör till dess att jästen löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, fiberhusk och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen) och sist en skvätt olja.
Arbeta degen smidig i matberedare eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 30 minuter.
Rör mjölkfritt smör smidigt och blanda det med kryddorna och sockret.
Ta upp degen på arbetsbänken och knåda den lätt. dela degen i två delar och kavla ut degen till en platta. Bred på fyllningen.
Rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca. 2cm tjocka skivor eller välja att vika degen på mitten och sedan skära i remsor för att göra snurror. Vi gjorde båda delar och barnens egna varianter.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker.