På hösten äter vi gärna värmande soppor och det är också den tiden då vi försöker hålla oss borta från förkylningar som ständigt gör sig till känna. Men det finns goda knep att ta till för att försöka mota bort den.
Bland annat kan man tänka på att addera IFD-kryddor till matlagningen. I det här fallet har vi gjort en pumpasoppa som vi kryddat, smaksatt med ingefära och gurkmeja.
Ingefära sägs vara bra mot inflammationer som kan visa sig på många sätt, bland annat ledbesvär, magbesvär, huvudvärk, illamående, toxiner (miljögifter, onaturliga tillsatser, mikrobiska toxiner som bildas av bakterier och svampar i vårt tarmsystem) och åksjuka. Ingefära anses även stärka hjärtat och är bra mot högt blodtryck, förebyggande mot blodproppar och sägs också sänka det onda kolesterolet LDL.
Gurkmeja – Curcumin (ämnet i gurkmeja) är känt för sina potenta anti-inflammatoriska egenskaper och ihållande inflammation är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar, bland annat diabetes, artrit och hjärtsjukdomar.
Bland curcumins egenskaper nämns bland annat förmågan att motverka insulinresistens, hyperglykemi (högt blodsocker), hyperlipidemi (onormalt höga nivåer med blodfetter) och andra inflammatoriska symptom som är förknippade med fetma och metaboliska sjukdomar.
Receptet till Pumpasoppan hittar du här
/Sofia och Tessan, SandT