1a advent närmar sig och därmed mysiga stunder med glögg och tillbehör.
Vi har gjort tre olika söta tillbehör, samma bas men olika kryddningar. Enkelt och väldigt gott.
Kryddorna kan man ta efter smak och tycke, som med alla recept. Hoppas du gillar dem lika mycket som vi gör.
Basen till dessa tre tilltugg är dadlar. Fantastisk bra för både sötman och konsistensen tycker vi.
Basrecept raw tryfflar:
11 st urkärnade dadlar
1/2 dl havregryn
2 msk kokosolja
2 msk kaffe eller te med julsmak
Tillbehör:
2 st glutenfria pepparkakor
ca. 50 g mörk choklad
1 påse saffran
Pepparkakstryfflar:
Tillsätt; 1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 knivsudd nejlika
Mixa samman kryddorna med produkterna i basreceptet, använd stavmixer eller matberedare. Mixa väl och ställ in i kylen en stund för att stelna.
Dela degen på mitten och rulla ca. 10 st bollar av ena halvan och något mindre bollar av den andra halvan.
Ställ de mindre bollarna på ett fat och ställ in i frysen.
Pepparkakstryfflar rullade i pepparkaka:
Mortla 2 st glutenfria pepparkakor
Rulla de större tryfflarna i pepparkakssmulorna.
Pepparkakstryfflar doppade i mörk choklad
Smält mörkchoklad i vattenbad. Ta ut de små tryfflarna ur frysen och doppa dem i chokladen.
Saffranstryfflar
1 påse saffran
Blanda samman allt utom 1 msk kokosolja ur basreceptet.
Smält 1 msk kokosolja i kastrull och rör ner saffran. Rör en stund.
Blanda sedan saffranblandningen i smeten och mixa väl med stavmixer eller matberedare.
Dessa tre passar utmärkt till både kall och varm glögg.
Ett bra alternativ om du har nötallergi, celiaki eller mjölkproteinallergi.
De är dessutom naturligt sötade och innehåller både en bra fettkälla och lösliga fibrer.
Trevlig helg!
SandT