Kroppen behöver fett för att må bra. Vi behöver ca 30 energiprocent per dag för att fungera och för att få i oss de fettlösliga vitaminerna, som är livsviktiga för kroppen.
De fettlösliga vitaminerna är A-, D-, E- och K-vitamin. Samtliga dessa vitaminer måste lösas upp i fett under matsmältningen. Annars tas de inte upp av kroppen, utan passerar istället rakt ut genom tarmen.
En smoothie till exempel innehåller ofta frysta bär/banan, kanske lite proteinpulver och någon form av mjölk.
Gör du egna juicer använder du kanske ofta spenat eller andra gröna, nyttiga grönsaker. Men var har du fettkällan?
I min smoothie blandar jag alltid, oavsett vad jag har i den, en fettkälla, vanligtvis kokosolja eller olivolja.
Ofta blandar jag även i hampafrön/chiafrön som är en fantastisk källa för essentiella fettsyror och som mättar bra pga dess vattenlösliga fibrer.
Likadant kan du göra med dina juicer. Gör du en juice till mellanmål, se till att du har en avocado till eller blanda i lite olivolja i juicen.
Detsamma gäller salladen till maten. Se till att den alltid ha en god fettkälla.
Några bra fettkällor, se nedan;
- Linfrön – mal linfrön strax innan du ska äta dem. På så sätt får man i sig det nyttiga fettet men också en del fibrer.
- Kokosolja har 92% mättat fett men har medellånga fettsyror precis som smör, vilket är bättre än långa fettsyror.
En särskild viktig fettsyra är laurinsyra som det finns mycket av i kokosolja och modersmjölk. Det har visat sig att laurinsyra konverteras i kroppen till ett ämne som heter monolaurin. Detta ämne dödar onyttiga bakterier och jästsvampar samt virus. Candida albicans, helicobacter pylori, HIV virus, herpesvirus, influensavirus är några av de skadliga organismer som inte tål monolaurin.
Kokosolja innehåller också andra fettsyror såsom kaprylsyra och myristicsyra som också har dessa antibakteriella, -svamp och -virus egenskaper. Kokosolja är väldigt bra för gaps-människor (dvs de som har tarmproblem).
Kokosoljan ska vara ekologisk och kallpressad.
- Jungfruolja som inte är filtrerad är också bra.
- Olivolja/Rapsolja – kallpressade. Perfekt i juicer och smoothies eller på sallader. Dessa tål inte hög värme så de bör användas varsamt i matlagningen. Stek på lägre värme och gärna med lite vatten i stekpannan.
- Chiafrön – fantastisk fettkälla – 2 skedar chiafrön innehåller mer Omega 3 än en bit laxfilé.
- Avocado – innehåller en del fleromättade fetter och är dessutom bra för syra/bas balansen då den är basisk.
Med andra ord – lokalisera din fettkälla till varje måltid för att få optimalt upptag av de fettlösliga vitaminerna.
Ha en bra SandT-dag!
/Sofia