På söndag firar vi advent och går därmed in i den mysigaste tiden på hela året. Vi är många som gillar att tända ljusen, pynta lite extra och framförallt göra godsaker att bjuda på till alla glöggmys, adventsfika etc.
Vi har flera juliga recept hos oss och här är några som passar extra bra till på söndag.
LAKRITSTRYFFEL
INGREDIENSER
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl havregrädde
- 1 dl honung
- 250 g mörk choklad
- 50 g kokosfett eller smör
- 3-4 msk lakritspulver
- 1 msk kakao
TILLAGNING
- Lägg vaniljpulver, havregrädde och honung i en kastrull. Låt koka upp.
- Ta kastrullen från värmen.
- Bryt chokladen i små bitar och rör ner i den varma grädden så att den smälter. Klicka i kokosfettet/smöret, lite i taget och rör till en jämn smet.
- Blanda ner 3 msk lakritspulver i chokladsmeten och låt sedan smeten svalna i kylen ca. 2 h.
- Blanda lakritspulver med kakao. Rulla tryffelsmeten till små kulor och rulla dem i kakaoblandningen eller om du vill rulla dem i annat gott.
CHOCO SNACK
INGREDIENSER
- 1 dl blandade nötter (mandel & cashew)
- 1½ dl kokosflingor
- 200 g mörk choklad
- 4 dl rispuffar
- ½ dl hampafrön
- Hampafrön till garnering
TILLAGNING
- Smält chokladen i vattenbad.
- Finhacka nötter och lägg i en bunke, tillsätt kokos, hampafrön och rispuffar. Blanda och häll på chokladen, blanda väl och lägg i små formar, toppa med hampafrön.
SAFFRANSBISCOTTI
Ugn: 200 gr
Alla saffransälskares dröm! Enkelt recept som passar till glöggen, efter maten eller på gottebordet på julafton.
INGREDIENSER
- 100 g smält smör
- 2 pkt saffran (0,5g)
- 2 ägg
- 1½ dl kokossocker eller 1 dl rårörsocker
- 5 dl bovetemjöl alt rårismjöl
- 1½ tsk bakpulver
- 1½ dl grovhackad mandel
TILLAGNING
- Smält smöret och rör i saffran.
- Knäck äggen i en bunke och tillsätt kokossocker, vispa och tillsätt sedan smör och saffransblandningen.
- (Rosta hackad mandel)
- Tillsätt bovetemjöl, bakpulver och grovhackad mandel, rör om till du får en slät och fin deg. Dela degen i tre lika delar och gör dem till tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen 10 minuter på 200 grader, ta ut plåten och skär längderna i lagom stora delar, sätt in plåten på 175 grader i 15 minuter, sätt av värmen och låt skorporna stå kvar till ugnen svalnat.
PEPPARKAKSBISKVIER
Ugn: 150
Personer: 100 små
INGREDIENSER
- 250 g smör (eller mjölkfritt smör)
- 200 g rårörsocker
- 1 msk honung
- 1 ägg
- 1 msk kanel
- 1 msk nejlikor
- 1 msk kardemumma
- 2 tsk bikarbonat
- ca 6½ dl bovetemjöl
TILLAGNING
- Rör smör, socker och honung poröst.
- Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda ner kryddorna och bikarbonat. Blanda i större delen av mjölet.
- Arbeta degen smidig på bakbordet med resten av mjölet.
- Lägg degen i en påse och låt till fördel degen vila i kylen över natten.
- Dela degen i åtta delar, rulla sedan ut vardera degbit till långa längder och dela sedan i små bitar som du rullar och lägger tätt på plåt med bakplåtspapper.
- Sätt in i ugnen, 150 grader, i ca 12 minuter eller tills pepparnötterna fått fin färg.
SERVERINGSTIPS
Gör små kulor, det blir ca 100 st.
Vi önskar er en härlig 1:a advent!
/Sofia and Tessan