De största källorna till selen är paranötter, kött, viltkött, fisk, skaldjur, inälvsmat, ägg, fågel, grönsaker och mjölkprodukter.
De Svenska jordarna är selenfattiga medan däremot importerade spannmål och grönsaker kan innehålla mer selen per 100 gram.
Risken för brist är ganska liten men störst hos vegetarianer och hos dem som huvudsakligen äter svenska matvaror.
Selen samverkar med E-vitamin som antioxidant och har därmed en cancerhämmande effekt vid kombination med E-vitamin.
Selen behövs för upptaget av jod. Selen ingår i ett enzym som omvandlar sköldkörtelhormonet tyroxin till den aktiva formen trijodtyronin och har därigenom betydelse för regleringen av ämnesomsättningen. Detta betyder att selen indirekt behövs för alla processer som sker i kroppen (temperatur, vikt, tillväxt, nervsystemets aktivitet) och även påverkar den mentala förmågan och humöret.
Höga doser C-vitamin hämmar upptaget av oorganiskt selen.
Bristsymtom:
Selenbrisk kan leda till:
* låg fruktsamhet eller sterilitet hos män
* nedsatt syn
* nervproblem
* för tidigt åldrande
* skador på hjärtat och andra muskler
* cancer
* hjärt- kärlsjukdom
* försämrad tillväxt
* höga kolesterolvärden
* infektioner
* nedsatt funktion hos lever och bukspottkörtel.
* ökad risk för jodbrist (överproduktion i köldkörteln)
Rekommendationer: RDI*
Män 50 mg
Kvinnor 40 mg
Gravid och ammande 55 mg
Amerikanska forskare anser att 200 mg selen dagligen är ett bra sätt att förebygga cancer. Svenska myndigheter rekommenderar att man inte överskrider 300 mg per dag.
Överskott av Selen kan ge:
* sköra naglar
* risigt hår
* håravfall
* metallsmak i munnen
Länk till produkten Selen här.
Känner du dig osäker på vilka kosttillskott du ska äta? Kontakta oss för konsultation via nätet eller ett fysiskt möte. Vi finns i Stockholm, Halmstad och Gislaved. Skicka din förfrågan till info@sandt.nu så hör vi av oss till dig.
Må så gott!
SandT