Hej och god fortsättning!
Nytt år som också innebär att många löften har skapats. Jag brukar inte avge några nyårslöften men det är ändå ett skönt sätt att sätta upp några mål inför det nya året. Samtidigt är det skönt att ta sig tid att reflektera över det man har och är nöjd och tacksam över.
Ett av mina ”mål” är att slänga mindre mat. Använda upp det som finns. Hitta nya sätt att laga maten på. Fortsätta utveckla mitt kunnande inom hälsosam kost.
Nyligen släpptes ett par böcker som jag kommer klicka hem och som borde finnas hos oss alla.
Kristina Andersson besökte igår Nyhetsmorgon och berättade om sin bok – Eat Clean.
Eat clean vänder sig till alla som är intresserade av att äta hälsosamt och lära sig hur man med smarta val i vardagen kan skapa de bästa förutsättningarna för en stark, pigg, frisk kropp som håller länge. I fokus står de rena råvarorna som innehåller den näring våra kroppar behöver samtidigt som man automatiskt slipper onödiga tillsatser, ämnen som bildas vid hård processning av hel- och halvfabrikat samt den stora mängd tillsatt socker som gömmer sig i vår mat och gör oss sjuka.
Kristina Andersson vill inspirera till bättre matvanor och samtidigt visa på hur enkelt det är. Man behöver inte slå kunt på sig själv för perfektion. Nyckelorden är return on investment och nyansering. Hon bjuder på massor av tips och fakta för att komma igång. Lär dig vilka insatser som är värda att lägga krut på, att göra ditt eget halvfabrikat, ditt eget pålägg, hur du sötar clean, vilka eko-val som är viktigast för din kropp, hur du tillagar maten smartast.
Jag hoppas att fascinationen som jag upplever över våra fantastiska kroppar, och hur vi kan påverka dem med vad vi stoppar i oss, kan smitta av sig säger Kristina Andersson, som är näringsfysiolog, föredragshållare och författare med ett tiotal böcker om mat och hälsa bakom sig.
Vi gör det onödigt komplicerat för oss själva genom att stirra oss blinda på detaljer i maten som man antingen ska undvika eller jaga. Lyft istället blicken och se helheten, tipsar Kristina. Välj rena råvaror, hantera dem varsamt, variera för att uppnå balans mellan näringsämnen, smak och tillfredställelse. Och glöm inte att njuta! avslutar Kristina.
Köp boken här
Ät rätt, bli mätt!
Fredrik Paulún släpper äntligen en bok som handlar om att må bra i sitt ätande. Inte gå hungrig, banta eller hoppa på någon trenddiet.
Längtar du efter att få känna dig mätt? Efter varje måltid. Slippa känna sug eller hunger som river och lockar till sämre val? Hunger är en primitiv kraft. Nästan omöjlig att stå emot någon längre tid. Men du behöver faktiskt inte göra det. Du kan i stället äta dig mätt och belåten – med gott samvete.
I den här boken berättar Fredrik Paulún om hur våra hunger- och mättnadssignaler fungerar, ger dig smarta knep och förklaringen till varför du tjänar så mycket på att laga din egen mat från grunden. Du får även ett mättnadsindex och råvarulistor så att du kan göra de allra bästa valen. Och så naturligtvis ett rejält gäng recept som gör att du kan börja äta mättande mat redan idag. Kort sagt får du den samlade kunskap som finns om hur man gör för att hålla sig så mätt som möjligt (så länge som möjligt), utan att äta för mycket.
Den här boken är därför ovärderlig för dig som vill gå ner i vikt på ett behagligt sätt, men också för alla som helt enkelt vill slippa besväras av hunger – och samtidigt ge kroppen precis vad den behöver.
Ur boken:
– Hormoner och mättnad
– Livsstil och hunger
– Mättnadsindex
– Hungerns värstingar – och bästisar
– Vad händer när man fastar?
– Ca 30 mättande recept
Köp boken här
Beskrivningstext hämtad från Bokus.se
Hur tänkte IKEA nu?
Sen kan jag inte låta bli att le lite åt Ikeas senaste samarbete med Viktväktarna.
Ikea och Viktväktarna har inlett ett samarbete som innebär att maten är beräknade med de klassiska pointsen som Viktväktarna jobbar med.
För mig känns detta oerhört förlegat och jag blev nästan lite full i skratt när jag läste artikeln.
Här är ett utdrag ur hur många points rätterna innehåller plus att man också beräknat hur många Propoints det går åt att montera möblerna…
Så många ProPoints innehåller IKEA rätterna:
Köttbullar med gräddsås & potatismos (12 st) 23 pp
Kycklingfilé med bearnaisesås, ratatouille & pommes frites 25 pp
Ugnsbakad lax med citron & dillsås, morötter & potatiskaka 15 pp
Potatisgnocchi med ädelostsås 13 pp
Äppelpaj Gluten och laktosfri 10 pp
Chokladmousse 7 pp
Laxsallad 7 pp
Så lång tid tar det att montera IKEA möblerna:
MYDAL – Våningssäng (2 personer) 140 min
TUFFING – Barnsäng 140 min
BILLY – Bokhylla 12 min
LACK – Bord 20 min
– Att montera ihop en våningssäng tar ungefär 2 timmar och 20 minuter för två personer. Detta motsvarar 4-6 aktivitets-ProPoints, ProPoints som man kan unna sig något för senare, Ulrika Ennen, Marknadschef på ViktVäktarna.
En 40-årig man som är 183 cm lång, väger 84 kilo och vill hålla sin vikt rekommenderas att äta ca 45 ProPoints om dagen. En 40-årig kvinna som är 168 cm lång, väger 71 kilo och vill hålla sin vikt rekommenderas att äta ca 32 ProPoints om dagen.
Kommentarer överflödiga, helt enkelt;)
God fortsättning!
/SandT, Sofia