Nu har jag sett så många härliga semlor på bild i olika sociala medier att jag inte kan hålla mig längre.
I dag är min minsta höna hemma med mig och vi har bestämt oss för att baka minisemlor med hemgjord mandelmassa.
Receptet vi gör är enkelt tycker jag. Smeten hälls i formar och det blir saftiga små semlebullar som är helt glutenfria och mjölkfria.
Det här behöver du till semlebullar:
1 dl kokossocker
2 dl fullkornsrismjöl
2 msk psylliumfröskal
1/2 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
1 krm salt
2 ägg
50 g kokosfett (eller smör om du tål det)
3 dl soyghurt eller havreghurt
Detta recept är omgjort från Oscar Måleviks bok Friendly Bread. I den boken hittar du många härliga recept och om du inte har problem med gluten eller mjölkprodukter så har Oscar nu öppnat ett eget bageri tillsammans med Anna, Haga Tårtcompani & Bageri.
Använd en muffinsplåt eller muffinsformar.
Använd kokosolja på en papperstuss för att olja in formen. Fyll formarna till hälften.
Placera en plåt längst ner i ugnen som för övrig ska stå på 230 grader. När ugnen är varm förbereder du ett glas med iskallt vatten, ca 2 msk.
Släng in muffinsplåten på ett galler i mitten av ugnen och häll det kalla vattnet på plåten som du placerat längst ner i ugnen. Stäng luckan snabbt därefter och låt semlebullarna gräddas i 5-6 minuter.
Om du önskar göra egen mandelmassa så är det enkelt.
Du behöver:
100 g mandel (behåll skalet)
1 dl florsocker
1 dl kokossocker
Kör mandlarna i matberedare eller mixer till det blir mjöligt/ finkornigt.
Blanda med socker och florsocker och häll lite vatten över, blanda och tillsätt lite vatten i taget för att få en bra konsistens.
Vi använder risgrädde men det går lika bra med sojagrädde eller havregrädde.
Om du är som jag och älskar semlor så kommer du bli glad av att äta dessa godingar!
Önskar dig en härlig helg!
/SandT Tessan