Vi på SandT kom i kontakt med Gunnila när vi inledde ett samarbete med dottern Madeleine Blomberg. Gunnila har inspirerat oss mycket genom hennes lättförståeliga bok ”Vad vi ska äta och varför”. En bok som bör finnas i varje hem och som även kan användas som ett uppslagsverk då den innehåller 10 väl utvalda kostråd för ett hälsosamt liv. Du hittar boken hos oss, www.shop.sandt.nu
Inspireras av denna intressanta intervju med Gunnila kring livet utan gluten och mjölk.
/SandT
Berätta lite om dig själv. Jag är 60 år gammal. Har alltid haft ett genuint intresse för hälsa och träning, är utbildad friskvårdskonsulent, beteendevetare och hälsocoach. Min träning har genom åren mest bestått av jogging, aerobics och yoga. Vad jobbar du med? Familjen äger och driver företaget Eleiko Sport som tillverkar styrketräningsutrustning samt är distributör för andra varumärken inom gym och fitness. En del av verksamheten består också av utbildning inom styrketräning. Själv var jag under flera år ansvarig för en verksamhet gällande utbildningar skapade av Paul Chek på CHEK Institute i San Diego. Av Paul Chek blev jag inspirerad och tog till mig och började leva efter hans filosofi vad gäller träning men framför allt avseende kosten. Detta har varit betydelsefullt för min egen, och även min familjs hälsa! Har du familj? Varför undviker du gluten och mjölk? Har du alltid tänkt på vad du äter eller finns det en bakgrund till det? Märkte du någon förändring kroppsligt eller mentalt när du la om din livsstil? Är det något i din vardag som du saknar sedan du lade om din livsstil? Vad är det svåraste med din livsstil?
|
Du har skrivit boken ”Vad vi ska äta och varför” Hur kom den till och kan du beskriva lite om boken? I min bok beskriver jag den kostteori som Paul Chek lärde mig, baserad på Weston A. Price som var en tandläkare i USA som levde i början av århundradet. Under tio års tid reste han runt i världen och studerade vad urbefolkningarna åt och om de var friska. Detta dokumenterade han i en bok och utifrån den lärdomen har det i USA bildats en organisation, Weston A. Price Foundation, vars syfte är att sprida den här kostfilosofin. I min bok beskriver jag, på ett mycket lättfattligt sätt, vad filosofin går ut på och ger kostråd utifrån den. Jag ville skriva boken för att sprida budskapet. Vilka är dina bästa tips på Café eller restaurangbesök? Men på caféer är det inte lika lätt, ofta finns sällan glutenfritt. Och finns det är det ofta med mycket socker i, något som jag också försöker hålla mig ifrån.
En sak man måste vara medveten om är att bara för att en produkt anges vara glutenfri, kan den innehålla mycket annat skräp. Därför är ett råd att alltid, alltid läsa innehållsförteckningen med kritiska ögon när du handlar.
Har din livsstil påverkat din omgivning? Hur har den i så fall påverkat din omgivning? Socialt har det inte alltid varit så lätt. Att gå på kalas och inte kunna äta allt som bjuds känns inte alltid ok, men allteftersom tiden gått känner de flesta av mina vänner till att jag inte äter gluten och mjölk. För övrigt resonerar jag som så att man kan inte bli alltför strikt, utan ibland får man ”fuska”. Så jag kör 80-20 regeln, men gluten äter jag aldrig.
Var hittar du inspiration om gluten- och mjölkfritt? Finns det något i din vardag som du saknar sedan du la om din livsstil? Vilka är dina tre bästa tips till någon som vill ändra sin livsstil?
|