Hej!
Att äta gluten- och mjölkfritt och minimalt med socker är några av huvudbeståndsdelarna i den paleolitiska kosten. Vi förespråkar aldrig en diet på SandT men just paleo har enligt tonvis med studier visat sig ha oerhört positiv effekt på vår hälsa. Framförallt för att vi inte, när vi äter paelokost, får i oss ämnen som triggar inflammationer i kroppen.
Utöver att äta gluten och mjölkfritt (paleo) kan det även ibland vara bra att tänka vegetariskt en eller ett par gånger i veckan.
Så här kommer ett recept som både är paleo och vegetariskt. Enkelt, smidigt och gott. Precis så som vi på SandT vill att det ska vara.
500 g rotfrukter, ex potatis, morot och palsternacka
2 msk olivolja
1 st kruka oregano
150 g fetaost
8 st ägg
1/2 tsk salt
2 krm peppar
Sallad
1 st gul paprika
1 st fänkål
1 st kruka persilja
1 msk vinäger
2 msk olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Frittata: Stek de tärnade rotfrukterna i olja i en stekpanna, ca 6-8 min. Använd en stekpanna som tål att stå i ugnen.
Plocka och hacka oreganon grovt och smula fetaosten. Blanda ner hälften av varje i rotfruktspytten.
Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem. Krydda med salt och peppar. Häll över det över pytten och blanda runt. Strö på resten av oreganon och osten. Sätt in pannan i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Sallad: Ansa och finstrimla paprikan och fänkålen. Plocka persiljan.
Blanda grönsakerna med persiljan, vinägern och olivoljan. Smaksätt med salt och peppar. Vänd runt salladen så den blir marinerad av dressing och salt. Servera frittatan med paprika- och fänkålssallad.
Recept inspirerat från ica.se