Ägg är ett av våra mest näringsrika livsmedel. Frossa med gott samvete över påsken.
Här är några bra egenskaper hos ägget;
1. Ägg är oerhört rikt på protein och näring överlag, vilket gör det till en ypperlig protein- och näringskälla.
2. Ägg är mättande och drar ner blodsockerhöjningar, på grund av det höga innehållet av protein och mättade fetter.
3. Ägg är enkelt att koka, steka eller pochera, lätt att ta med sig till träningen, ha med som ett mellanmål, eller ha med på resan. Pochera ägget för att behålla så mycket näring som möjligt.
Så här säger Irene Mattisson på Livsmedelsveket kring äggets nyttiga egenskaer;
Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.
– Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson.
Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet.
Energivärdet enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas är följande (100 gram ägg):
- 141 kcal
- 12.6 gram protein
- 10.1 gram fett fördelat på 2.8 gram mättat fett, 4.5 gram enkelomättat fett samt 1.2 gram fleromättat fett
- 0 gram kolhydrat
Viktigt: Välj alltid ekologiska ägg. Detta främst för att behålla de fördelar som finns i ägg, såsom bra fetter, protein och god näring. Samt för att äta rent och utan gifter och för att stödja KRAV-märkta bönder.