I Sverige är vi storkonsumenter av komjölksprodukter.
Det är vanligt att man inte tycker att man äter några mjölkprodukter men om du tänker efter så kan risken vara att det trots detta blir en hel del. Det är yoghurt till frukosten, cremefraiche i såsen till lunchen, skummjölkspulver i den lilla chokladbiten som slank ner vid tre och keso till kvällsmackan. osv.
Att vara mjölkfri innebär mycket mer än att sluta dricka ren mjölk. Det innebär att man varje dag, vid varje måltid måste ha koll på att det inte finns några som helst komjölksprodukter i maten du äter. I färdigmat, bakverk och godis kan man hitta bland annat skummjölkspulver, kasein, kaseinat, kärnmjölkspulver osv.
Det enklaste sättet att vara trygg med att vara helt mjölkfri är att laga all mat själv men det är ju inte alltid det fungerar och då kan det vara bra att ha för vana att alltid läsa innehållsförteckningen på de processade produkter du köper.
I dag finns det många alternativ till komjölken, vissa bättre än de andra och andra godare än vissa.
HAVRE:
Havre är proteinrikt och även rikt på fibrer, substituten är; mjölk (eko och kalciumberikad) grädde, matlagningsgrädde, glass och yoghurt.
RIS:
Rismjölken har varit omtalad och sägs också kunna innehålla en del tungmetaller (bl.a arsenik och bly).
Rismjölken är ofta väldigt söt och innehåller onödigt mycket socker och kolhydrater, grädden är lättarbetad och den hittar du också som osötad.
Man hittar substitut som grädde och mjölk.
MANDLAR:
Mandlar är rikt på antioxidanter och är en bra fettkälla. Färdiga substitut till komjölken finns i form av mjölk (sötad och osötad) och smör.
I Italien hittar man även handgjord mandelglass, gudomligt gott!
SOJA:
Soja är allergent och bör ätas med försiktighet om du har en känslig tarm.
Substituten är grädde, matlagningsgrädde, glass, mjölk (sötad och osötad) yoghurt och cremefraiche. Nu finns även ekologisk sojamjölk på hyllan.
KOKOS:
Kokos är vår favorit, det känns fräscht och naturligt. Vi använder det i smoothies, i kaffet, till matlagning och bakverk.
Kokos innehåller en bra fettkälla och är lätt att använda i både bakverk och matlagning.
Substitut är; kokosmjölk, kokosgrädde, kokosglass och kokosolja.
Vi förespråkar ren mat, att äta med måtta och varierat för att få i sig fibrer, olika fettkällor, vitaminer och mineraler på ett naturligt sätt. Det kan vara bra att variera mjölksubstituten och för dig som är allergisk så har exempelvis det Grekiska och Indiska köket många härliga rätter som är naturligt mjökfria och glutenfria.
Behöver du inspiration till mellanmål, frukost och middag så hittar du många recept i vår receptbank. Här finns även bakverk.
Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@sandt.nu eller lämna en kommentar här på vår blogg.
Har du kikat in på vår shop? Här hittar du det mesta till bakverken, kosttillskott, böcker och mycket mer. Du hittar den här!
Vi önskar dig en skön vecka och go måndag!
SandT