Oscar Målevik är en allkonstnär och en av Sveriges absolut bästa bagare. I torsdags fick jag förmånen att jobba med honom och lära mig en hel del bra saker om bakning. Bakning för mig har tidigare bara varit tur eller otur, nu förstår jag lite mer om hur de olika mjölsorterna agerar, hur man skall få degen att samarbeta och hur den där mjuka kakan blir saftig. Detta är ett smakprov från vår torsdag, fler reportage och recept kommer…
Vi bakar en kokoskaka i en klassisk sockerkaksform. Jag smörjer formen med kokosfett och istället för ströbröd använder vi kokosflingor, Oscar vispar och vispar och jag är imponerad av hur han experimenterar fram olika recept helt glutenfria och mjölkfria. Balansen av olika mjölsorter och något som också binder kakan så att den inte blir för smulig är viktigt, vi använder psylliumfröskal för att binda kokoskakan.
Kokoskaka á lá Oscar och SandT
4 ägg
4 dl råsocker
150 g kokosolja (ca 1,5 dl)
Vispa ägg och socker länge. rör försiktigt ned kokosoljan.
4 dl rårismjöl
1,5 dl maizena
1 dl kokos
4 msk psylliumfröskal
4 tsk bakpulver
lite vaniljpulver
Blanda de torra ingredienserna i en egen skål, sedan med äggblandningen.
3 dl ekologisk sojamjölk eller havremjölk
Vispa i, och häll upp i en smord sockerkaksform strödd med kokos istället för ströbröd. Grädda tills kakan inte längre är kladdig, testa med sticka. 18o grader ca 35-45 minuter. Stjälp upp kakan och låt den kallna under formen.
Låt kakan svalna något, lägg upp den på ett fat och pudra med raw kakao, njut!
Om kakan skulle bli lite torr, dela den i två delar och häll på lite kokosvatten och lägg ihop kakan igen, låt stå en stund.
Du hittar de flesta av ingredienserna på shop.sandt.nu – råsocker, kokosolja, raw kakao, rårismjöl, psylliumfröskal, kokos, bakpulver och vaniljpulver mm.
Njut av dagen och av kakan!
/SandT