Chiafrön är en produkt som fått uppsving senaste tiden, det ser vi på SandT som väldigt positivt då chiafrön är näringstätt och en fantastisk proteinkälla och sägs också vara prestationshöjande. Chiafrön har ätits sedan urminnes tider och var också basfödan för aztekerna.
Chiafrön kommer från den blommande chiaväxten som tillhör myntasläktet och växer vilt i Mexiko och Guatemala.
Klicka på bilden för att komma direkt till shopen.
7 bra saker om chiafrön:
- En bra proteinkälla, innehåller ca. 20% protein. Ett komplett protein där alla essentiella aminosyror finns med.
- Bra för skelettet tack vara sitt höga kalciuminnehåll. En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än en deciliter mjölk.
- 100 g chiafrön innehåller 19 g alfa-linolensyra, omega3-familjens moderfettsyra, åtta gånger så mycket som i lax.
- Rikt på järn (dubbelt så mycket som i spenat), magnesium, fosfor och mangan.
- Rika på antioxidanter. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler vilket leder till att det stärker kroppens immunförsvar och skyddar mot många sjukdomar.
- Chiafrön är vattenlösliga fibrer som är gelbildande och har en stabiliserande effekt på blodsockret.
- Chiafrön härsknad inte lika lätt som andra frön och nötter.
Recept på Chiapudding, 2 lite mindre portioner
- 2 dl mandelmjölk
- 3 msk chiafrön
- ev. ¼ tsk vaniljpulver
- Bär, frukt, nötter, frön, kokoschips eller liknande till servering.
Såhär gör du:
Blanda mandeldryck med chiafrön. Rör/vispa försiktigt till blandningen tjocknar en aning.
Häll upp i en skål med lock och låt stå över natten eller dagen i kylen.
Puddingen är klar när den fått en tjock konsistens. Toppa puddingen med något av serveringsförlagen.
Må så gott!
SandT