chutney
Serves: ca 6 st burkar
Ingredients
- 3 dl vitvinsvinäger
- 4-5 dl rårörsocker
- ca 500 g urkärnade plommon
- ca 2 kg urkänade äpplen
- 10-15 st fänkålsfrön
- 1 st röd chili
- 1 st kanelstång
Instructions
- Kärna ur ca. 500 g plommon och 2 kg äpplen, skär dem i bitar.
- Häll 3 dl vinäger och 4-5 dl rårörsocker i en kastrull, låt koka upp på svag värme och koka till dess att sockret smält.
- Finhacka ett tiotal fänkålsfrön, skär 1/2-1 st chili i lite större bitar, krossa en kanelstång och lägg detta tillsammans med bitarna av plommon och äpplen i kastrullen med vinäger och rårörsocker. Låt koka på medelvärme i 30 – 40 minuter. Smaka av med chiliflakes och honung.
Notes
Det går bra att göra chutney på bara äpplen eller med äpplen och exempelvis mango.
Jag använder chutney till sallader, lax och i stort sett alla kötträtter. Fantastiskt gott!
3.2.1215