Just nu pågår en ”detoxhets” runt om i landet i tron och förhoppning om att rena kroppen från gifter och att tappa några kilon på vägen.
Begreppet detox täcker en hel drös metoder med allt från fasta till lättare dieter där bara vissa saker utesluts. Till de mer extrema metoderna hör olika typer av fastor, alltså att man inte äter utan bara dricker; till exempel teer, juicer och vatten.
En av tankarna med faste- och lågkalorimetoder är att man genom att förbränna en del av sitt fettlager därmed gör sig av med även de gifter som finns uppbundna i det. Detta leder också till att man går ner i vikt, vilket för de allra flesta är en välkommen bieffekt med att göra en detox. Faktum är att många metoder, kurer och böcker marknadsförs med att man kommer att tappa några kilon på köpet… Hälsa och en slimmad kropp i ett, kan man tänka sig ett mer effektivt försäljningsargument? Men det som händer när man strikt begränsar sin kost, och framförallt drar ner i stort sett helt på kolhydrater, är att kroppen försätts i ketos. Det vill säga ett metaboliskt tillstånd som innebär att levern i överdrivet stor omsättning frisätter så kallade ketonkroppar, vilket inträffar vid svält, när kroppen utnyttjar sina fettreserver för energi. Okontrollerad ketos, som till exempel vid obehandlad typ 1-diabetes, är farligt. Vid fasta och svält sker ketos dock kontrollerat och är därmed inte farligt. Däremot kan man lugnt räkna med att den vikt man förlorat kommer tillbaka igen så fort man börjar återinföra fast föda i sin kost. Det är dessutom inte nödvändigtvis en bra idé att frigöra de fettlösliga gifterna för snabbt; de är nämligen relativt ofarliga när de ligger lagrade, men kan vara giftiga när de frigörs och börjar cirkulera i kroppen.
Och även om man nu lyckas förbränna fett genom denna, eller andra detoxmetoder, så finns det inga vetenskapliga bevis för att det med dietens hjälp under en kort tid går att eliminera några toxiner från kroppen.
Nish Joshi är läkare, detoxexpert och författare till boken Dr Joshi´s Holistic Detox. Han lägger inte speciellt stor vikt vid att effekterna av detox inte har bevisats.
– Det finns kanske inte övertygande bevis på att det är verksamt att rena kroppen eller inte, men det finns inte heller övertygande bevis på att alla medicinska terapier fungerar. Vad jag försöker göra med mina patienter är att öppna deras ögon för hur deras närings- och livsstilsmässiga val påverkar deras hälsa. Och att uppmuntra någon att inse vilka effekter till exempel för mycket alkohol, raffinerat socker och processad mat har på deras hälsa, tycker jag bara kan vara effektivt.
I slutändan handlar det om att använda sitt sunda förnuft och vara medveten om att även om det högst troligen inte kommer att påverka dig negativt att genomgå en detoxkur, så finns det företag och människor som tjänar stora pengar på att spä på myterna om detoxing.
Så om du är ute efter att vara snäll mot din kropp och ge den förutsättningarna för att må så bra som möjligt, har du betydligt större chans att nå det målet genom att tänka långsiktigt och sunt istället för drastiskt och kortsiktigt. Ta hand om din kropp genom att äta mycket frukt och grönt, KRAV/EKO så ofta som möjligt så slipper du få i dig så mycket bekämpningsmedel. Livsstilsomläggning – det är det som ger effekt.
En detox kan i bästa fall vara ett bra sätt att komma igång med nya sunda vanor.
Men att dricka gröna drinkar med jämna mellanrum som en del av en sund kosthållning är aldrig fel. Det är vad vi på SandT tror på.
Så här kommer ett recept på en väldigt GOD och väldigt HÄLSOSAM grön drink.
Klicka här