I dag är det runt -18 här i Stockholm och kallare sägs det bli. Kanske inte optimalt för picknick men för er som kommer att göra uteaktiviteter med picknick i helgen så kommer här ett tips på våfflor med sidfläsk.
4 personer
Våffelsmet:
- 75 g smör
- 4 dl bovetemjöl (eller 2 dl bovetemjöl och 2 dl malda nötter eller mandelmjöl)
- 2 tsk bakpulver (xantagum)
- 3 msk florsocker (sukrin)
- 4 dl havremjölk eller mandelmjölk
- 2 ägg
Sidfläsk:
200 – 300 g sidfläsk. Skär i små bitar och stek i stekpanna, låt dem rinna av och lägg dem i en skål.
När du gräddar våfflorna:
Smöra våffeljärnet, lägg i lite av sidfläsket i järnet och häll på smeten. Ät dem som de är!
Till dessert kan det vara gott att grädda våfflorna utan sidfläsket och lägga på en god hemkokt sylt.
Sylt:
- 150 g hallon eller valfria bär
- 1 dl rårörsocker
Låt bären koka i 5-10 minuter, häll på sockret och rör runt tills sockret smällt helt. Ta bort eventuellt skum. Låt puttra i 5-10 min.
Det gör inget om sylten är varm vid servering nu när det är såhär kallt ute.
Vi brukar dra en förlängningssladd ut på balkongen eller altanen och gradda våfflorna utomhus!
Hoppas det smakar!
Trevlig helg!
/Tessan