Enzymer för att bryta ner gluten och mjölk har kommit att synas allt mer på flera ställen.
Jag ser både risker och möjligheter med dessa;
- Har den någon inverkan på de som måste hålla 0-tolerans?
- Risken finns att man äter dessa tabletter allt som oftast för att kunna ”unna” sig en kanelbulle ex.
Möjligheten är såklart att om du av misstag fått i dig gluten/mjölk tar tabletten för att minska besvär.
Men återigen, hur effektiva är de? Och vågar man lita på dessa enzymer om man har celiaki alt. inte tål mjölk?
Enzymer överlag tror jag är otroligt bra för kroppen att få i sig antingen genom enzymrik mat eller tabletter. Det hjälper till att ha ett fungerande matsmältningssystem vilket är a och o för god hälsa. Men därifrån till att ta ett piller för något man inte tål känns lite långsökt. Jag ser gärna studier på detta och kommentarer från någon som har erfarenhet av dessa enzymer.
Länk nedan till en pressrelease;
/ SandT, Sofia och Tessan