Det är enklare än man tror att fixa fikat till ett glutenfritt och mjölkfritt barnkalas!
Här kommer vi tipsa om en tårta som är enkel att baka och går med fördel förbereda någon dag innan kalaset och enkla, fina klubbor med marshmallows och mörk choklad.
Det finns såklart mer hälsosamma alternativ till kalaset och det är näst intill lite sorgligt att kalas alltid skall förknippas med socker, därför lovar vi att göra ett blogginlägg inom kort med mer hälsosamma tips.
Detta behöver du ha hemma till tårtan:
- 4 ägg
- 1 dl rårörsocker (alternativt kokossocker/palmsocker)
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- Kokosflingor till kakformen
Fyllning:
- 2 dl risgrädde (alternativt havregrädde eller kokosgrädde)
- 1 banan
- 2 msk sylt eller rårörda bär
- Vaniljpulver
- Sockerpasta
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Häll försiktigt ner potatismjölet i ägg och sockerblandningen samtidigt som du vispar. Smörj en rund springform med kokosfett och istället för ströbröd använder du kokosflingor.
Häll smeten i springformen, grädda i mitten av ugnen 35-45 minuter på 180 grader.
Låt kakan svalna och dela den sedan i tre delar.
Vispa grädden, blanda lite av grädden med banan och vaniljpulver, fyll ett lager med banansmeten. Blanda en del grädde med sylt/rårörda bär, fyll det andra lagret med denna blandning, läg på locket och bred på resten av grädden.
Kavla sockerpastan till ett lagom stort lock, använd florsocker när du kavlar. Lägg sockerpastan på tårtan och garnera efter tycke och smak.
Detta behöver du ha hemma till chokladklubborna:
15 st marshmallows
150 g mörk choklad
15 st pinnar
Strössel eller frön
Stick in pinnarna i mashmallowsen och sätt in dem i frysen ca. 20 minuter.
Smält under tiden chokladen i vattenbad.
Doppa eller rulla mashmallows i chokladen, garnera med strössel eller något frö.
Ställ in i frysen ca. 5 minuter. Ta ut chokladklubborna och lossa dem från tallriken försiktigt med en osthyvel.
Njut dagen!
/SandT