Får man utesluta gluten i ”onödan”?

Det börjar torna upp sig artiklar kring gluten som är ”forskningsbaserade” lite här och var.
Just nu ger många ”experter” sina utlåtanden kring den fortsatt stigande trenden ”glutenfritt”. Där försöker man förmodligen rädda (tillsammans med tillverkarna) den kraftigt nedåtgående försäljningen av vete och glutenrika produkter genom att tala om att man aldrig ska utesluta gluten utan att ha en diagnos celiaki eller är överkänslig mot gluten.
(Vet att det är en konspirationsteori men vi kan inte låta bli att tänka i dessa banor…)
Vidare påstås det att man kan förlora viktiga näringsämnen om man utesluter gluten ur kosten. Framförallt folsyra.

Men först och främst – överkänslighet mot gluten (NonCeliacGlutenSensitivity). Att stor del av befolkningen numer är överkänslig mot gluten skriver man inte, minst 30%. Att diagnosen Celiaki inte alltid är så lätt att fastställa skriver man inte heller.
Så för mig är frågan – vilka klarar av att äta gluten? I små mängder kanske en del gör det, men merparten av oss klarar inte detta i den utsträckningen som vi äter glutenrika produkter idag.
Har du en celiaki så måste du vara 100%-ig. Det är själva medicinen. Då kan en enda liten smula förstöra tarmslemhinnan.

Åter till ett näringsämne de påstår att man förlorar – folsyra. Folsyra är en vattenlöslig B-vitamin och finns bl.a i fullkornsprodukter men inte alls lika mycket i det vita mjölet.
Den absolut bästa källan till folsyra är gröna bladgrönsaker, grönsaker, lever, frukt, bär.
Folsyra är särskilt viktig för kvinnor i fertil ålder, för de som planerar att bli gravida. Ett tillskott är numer att rekommendera i detta fall då behovet ökar markant.
Att säga att man förlora stor mängd folsyra genom att plocka bort gluten är som att säga att vi svenskar lever på enbart vatten och bröd. Äter man en sund kost får man i sig det via gröna grönsaker och de livsmedel jag beskrev ovan och planerar man att bli gravid rekommenderas idag tillskott i vilket fall.

SandT vågar med andra ord, utan att tillhöra ”forskarfolket” påtala att det finns ingen risk med att utesluta gluten ur kosten. Snarare tvärtom. Du kommer kunna ta upp näringen bättre. För om din tarm är det minsta inflammerad har du betydligt mycket sämre näringsupptag än om du har en frisk tarmslemhinna. Dessutom pratar man om fytinsyran (som finns i bl.a spannmål) som har en förmåga att dra ur mineraler i kroppen. Men fytinsyran snackar vi om i ett annat inlägg;)

Foslyrarika livsmedel och dess andel folsyra
(rek. 300 mg/dag, öka till 500 mg om du planerar att bli gravid)

100 g spenat innehåller 120 mikrogram folsyra,
75 g broccoli innehåller 70 mikrogram folsyra,
100 g rödbeta innehåller 45 mikrogram folsyra. 125 g björnbär, hjortron, hallon, innehåller 40 mikrogram folsyra

Har ni frågor kring en glutenfri (mjölkfri) kost så tveka inte att kontakta oss, info@sandt.nu eller att ställa frågor till Martin Brunnberg, se första sidan.

Fin måndag till Er!

/SandT

glutenfritt

 

Dela gärna med dig:

Table of Contents

On Key

Liknande recept

Avoghurt

Avoghurt Serves: 4 Enkelt mellanmål/frukost med massor av fibrer, bra fettkällor, mineraler och väldigt gott! Här har du chansen att ”lura” i barnen mer nyttigt

Lammstek

Lammstek 4 personer Ugn 175 grader Ingredients 1 msk timjan 1 tsk dragon 1 msk basilika 1/2 tsk ingefära 1 tsk salt 1/2 tsk svartpeppar

Berg och dalbanor

När man kliver in i fasen av ett hälsosammare liv så är saken helt klar att ens lägsta nivå är bra mycket högre än vad

Bakterierna som gör dig frisk

70-90% av vårt immunförsvar sitter i magen. Med en frisk tarmflora är vi skyddade mot en mängd sjukdomar. Men vi behöver ta hand om vårt