Fibrer finns i olika livsmedel och i olika former. Det finns lösa och hårda fibrer.
Dessa kan ofta missuppfattas som när man exempelvis säger att man inte ska ge fibrer till små barn.
De lösliga fibrerna hittar du bland annat i frukt och grönt samt havregryn, linfrön, psylliumfrön, chiafrön och alla frösorter som bildar en slemmig hinna då de blötläggs. Dessa fibrer är bra för matsmältningen och blodsockret då de kan påverka hur snabbt kolhydraterna bryts ner i magsäcken, ju mer gelbildande fibrer det finns i magsäcken desto långsammare portioneras magsäcksinnehållet ut i tunntarmen. De gelbildande fibrerna motverkar också kraftiga blodsockerfall.
De hårda fibrerna har inte dessa effekter och kan fungera ungefär som ett sandpapper varför man bör vara försiktig med intaget av för mycket hårda fibrer. Lagom är alltid bäst. Hårda fibrer hittar du i bland annat i fullkornsprodukter, kli och bönskal.
De lösliga fibrerna är alltså inga problem att äta för varken stora eller små, problemet är nog snarare att gemene man få i sig för lite av dessa näringsämnen. Åter igen – Lagom är alltid bäst!
6 fördelar med lösliga fibrer:
- Ger en längre mättnad
- Långsammare stigning av blodsocker
- Motverkar kraftiga blodsockerfall
- Ofta rikt på mineraler, exempelvis järn
- Minskar risken för tjocktarmscancer
- Sänker kolesterolvärdet i blodet
Under receptfliken hittar du recept på bland annat Mudcake, chiapudding och chiaghurt. Våra brödsorter innehåller också mycket lösliga fibrer.
Och i shop.sandt.nu hittar du flera olika lösliga fibrer, nedan är några av dem listade och länkade:
Chiafrön
Havregryn
Linfrön
Boveteflingor
Ta hand om din kropp och våga lita på dess signaler om vad den mår bra av och ej.
/SandT