Fråga Martin Brunnberg

Martin är näringsfysiolog med mångårig erfarenhet av utbildningar och föreläsningar inom ämnet näringslära.Han har tidigare varit aktiv inom diabetesforskning och är i dag ansvarig för utbildning på Paulúns Näringscenter.Martin har skrivit eller varit medförfattare till böckerna För hjärtats skull, Isodieten, Isodieten – kokboken, Isodieten på egen hand, Modern Näringslära och Allt om näringslära.Här svarar Martin på allt som berör hälsa, kost och näringslära inom 48h med undantag för de perioder då Martin håller i utbildningar, vid de tillfällen meddelar vi er detta.

[amq_modal]STÄLL FRÅGAN HÄR[/amq_modal]

[list_amq]


frågor&svar

09/25/2013 – Kostomläggning Vete, mjölk och socker

Hej!
Jag har IBSsymtom som jag med all säkerhet skulle bli mindre om jag uteslöt socker och vete. Har också candida symtom och försurning. Många säger att de tappar i vikt vid en kostomläggning men jag vill snarare gå upp i vikt bygga lite muskler har tidigare haft benskörhet pga av undervikt är idag en normal vikt.
Därför har jag inte gjort något innan utan stått ut med mag problemen men det känns inte optimalit. Smoothies, mkt fibrer blir jag sämre av finns inte så mkt att äta om man utesluter känner jag.

Har du några tips?

Tack på förhand

Hej Lina

Tack för din fråga. Den är komplex och det hade varit av värde att få göra en kostregistrering på dig. Jag rekommenderar dig att kontakta SandT för detta.

Men här kommer några korta, enkla tips.

  1. Viktigt med fibrer i löslig form och i liten mängd till en början. Lösliga fibrer sätter fart på tillväxten av nyttiga bakterier som normaliserar tarmfloran. Lösliga fibrer är bl.a psylliumfrön, chiafrön eller linfrön.
  1. Det kan också vara värt att prova att utesluta mjölk och gluten. Gör detta i minst två veckor för att se om du får någon förbättring
  1. Ät tillskott med probiotika, dvs nyttiga bakterier. Dessa kan förbättra tarmfunktioner och förbättra tarmhälsan.

 

/Martin

 

02/22/2013 – Gallblåsa

Hejsan har precis opererat bort en inflammerad gallblåsa. Varför blir den inflammerad å samlar grus ? Vad ska jag tänka på nu utan gallblåsa ? Mvh Nina p

Att gallblåsan blir inflammerad kan bero på flera orsaker. En orsak är att det bildas gallstenar. Gallstenarna består av salter som fälls ut inne i blåsan. Orsaken till att man får gallsten är inte fullständigt känd, men både ärftlighet och kost spelar in. En kost som är rik på fett och kolesterol kan öka risken. När gallblåsan är borta försämras förmågan att absorbera fett och därför bör du undvika fettrika måltider om du upplever besvär. Fetter som kan vara svåra absorbera är såklart friterad mat, men också smör och feta mejeriprodukter. Bra fetter är avocado, nötter/frön, linfröolja ex. /Martin


02/22/2013 – Substitut till mjölk, grädde m.m,

Hej! Jag strävar efter att äta så ren mat som möjligt. Äter även gluten och mjölk, men har dragit ner på det avsevärt. Bra alternativ till gluten har jag inte svårt att hitta. Däremot när jag står vid kyldisken och läser innehållsförteckningen på havre, sojaprodukterna m.m. blir jag alltid skeptisk. Det känns som om listan på innehållsförteckningen är för lång…. Även kokosmjölk innehåller ju kemiska ämnen. Jag har svårt att välja alternativ till mjölkprodukter. Vilka produkter är ett bra alternativ till mjölkprodukter? Med vänlig hälsning, Maria Stjerneby

Oatly ekologisk havremjölk är ren utan tillsatser, likaså Santa Maria Kokosmjölk i tetraförpackning. Generellt kan man säga att de ekologiska alternativa dryckerna är ok. Om du är känslig för komjölk kan även sojamjölk ge en reaktion. Soja innehåller mycket fytinsyra vilket är ett ämne som binder till mineraler i tarmkanalen och för ut dem ur kroppen. Det är för övrigt en faktor de delar med exempelvis fullkorn från spannmål. Det finns forskningsrapporter som ger en tydligare bild utav detta. Maila info@sandt.nu om du är intresserad av mer information. Men som sagt, leta efter ekologiska alternativ. Kokos, havre- eller mandelmjölk rekommenderas. /Martin


02/20/2013

Hej, Bovete är ju något som växer och finns med i allt möjligt nu för tiden. Om man är allergisk mot bovete, vad kan jag då byta ut det mot (som är motsvarande)/Marie

 

Hej Marie,

Jag rekommenderar Durramjöl, rismjöl, havremjöl (rent) och mandelmjöl.

I de flesta färdiga mixer finns vetestärkelse och ibland även andra tillsatser som inte är så bra. Därför rekommenderar jag dig att använda rena mjölsorter. Ibland kan de vara bra att blanda med varandra. Om du t ex bakar ett bröd så testa använd hälften av mängden durramjöl och hälften rismjöl.


02/20/2013 – Äta hälsosamt och nyttigt

Hej! Har precis avslutat min detox och ska nu börja äta mer normalt med en touch of hälsosama inslag. Min frågan är, jag har nu hållt mig ifrån kött, mjölk, mjöl, kaffe och socker i 20 dagar. Vilken inverkan har dessa ämnen på kroppen om jag nu återgår till det \”normala\”, om jag väljer att alltid hålla mig till en vegetarisk kost, behövs extra protein? I vilken mängd är igentligen kött nyttigt för kroppen?\r\nKan man hålla sig med denna kost utan att kroppen tar stryk?

Mvh\ V

 

Generellt får du ingen negativ inverkan alls. Det finns ingen egentlig

vetenskaplig grund för att säga att de livsmedel du nämner skulle förgifta

kroppen. Dock har de flesta både positiva och negativa effekter på hälsan.

 

Kött

Kött kan dock påverka tarmfloran negativt och ett högt intag är kopplat till

en ökad risk för tarmcancer. Att utesluta kött ur kosten är inte heller

något negativt för hälsan. Det är dock en bra källa för järn.

 

Mjölk

Mjölk har en del positiva hälsoeffekter som att det är en bra källa för

kalcium och vitamin D, innehåller högvärdigt protein och mjölk skyddar

dessutom mot tarmcancer. De negativa effekterna av mjölk handlar om

laktosintolerans, mjölkproteinintoleranser, ökad risk för prostatacancer och

kanske t. o. m. nervsjukdomen MS. Mjölk har dessutom ett högt innehåll av

den aktiva formen av vitamin A (retinol) som kan öka risken för benskörhet.

 

Mjöl

Mjöl som är gjort på gluteninnehållande produkter kan ge allergier,

glutenintolerans, eksem och magbesvär. Vet, råg och korn har få

hälsoeffekter i raffinerad mjölform. Jag ser det som en generell hälsofördel

att undvika dessa produkter.

 

Kaffe

Att kaffe skulle vara negativt för hälsan är något som jag inte håller med

om. Hälsofördelarna med att dricka kaffe överstiger vida hälsonackdelarna.

Hälsofördelarna med kaffe är många, men även vissa negativa effekter finns:

 

1. Ökar insulinkänsligheten och skyddar mot diabetes typ II

2. Motverkar demens

3. Laxerande (både bra och dåligt)

4. Antioxidantrikt

5. Förbränningshöjande

6. Ökar hjärtfrekvens

7. Ökar risken för missfall?

8. Minskad träningsvärk (bra eller dåligt?)

9. Minskad risk för Parkinsons sjukdom

10. Ett visst cancerskydd (malignt melanom, tarmcancer och prostatacancer)

enligt vissa studier

11. Immunförsvarsstärkande

12. Svagt vätskedrivande

 

Därför är det en god idé att dricka kaffe om du gillar det!

 

Socker

Ju mindre socker du äter desto bättre. Socker påverkar hälsan negativt på en

rad områden som t. ex. koncentration, viktbalans, diabetes, cancer och

hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Sammanfattningsvis: utesluter du ovanstående livsmedel klarar du dig bra om

du äter varierat, men det finns ingen anledning att utesluta kaffe!

 

1 thought on “Fråga Martin Brunnberg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *