Martin är näringsfysiolog med mångårig erfarenhet av utbildningar och föreläsningar inom ämnet näringslära.Han har tidigare varit aktiv inom diabetesforskning och är i dag ansvarig för utbildning på Paulúns Näringscenter.Martin har skrivit eller varit medförfattare till böckerna För hjärtats skull, Isodieten, Isodieten – kokboken, Isodieten på egen hand, Modern Näringslära och Allt om näringslära.Här svarar Martin på allt som berör hälsa, kost och näringslära inom 48h med undantag för de perioder då Martin håller i utbildningar, vid de tillfällen meddelar vi er detta.
[amq_modal]STÄLL FRÅGAN HÄR[/amq_modal][list_amq] frågor&svar09/25/2013 – Kostomläggning Vete, mjölk och socker Hej! Har du några tips? Tack på förhand Hej Lina Tack för din fråga. Den är komplex och det hade varit av värde att få göra en kostregistrering på dig. Jag rekommenderar dig att kontakta SandT för detta. Men här kommer några korta, enkla tips.
/Martin
02/22/2013 – Gallblåsa Hejsan har precis opererat bort en inflammerad gallblåsa. Varför blir den inflammerad å samlar grus ? Vad ska jag tänka på nu utan gallblåsa ? Mvh Nina p Att gallblåsan blir inflammerad kan bero på flera orsaker. En orsak är att det bildas gallstenar. Gallstenarna består av salter som fälls ut inne i blåsan. Orsaken till att man får gallsten är inte fullständigt känd, men både ärftlighet och kost spelar in. En kost som är rik på fett och kolesterol kan öka risken. När gallblåsan är borta försämras förmågan att absorbera fett och därför bör du undvika fettrika måltider om du upplever besvär. Fetter som kan vara svåra absorbera är såklart friterad mat, men också smör och feta mejeriprodukter. Bra fetter är avocado, nötter/frön, linfröolja ex. /Martin 02/22/2013 – Substitut till mjölk, grädde m.m, Hej! Jag strävar efter att äta så ren mat som möjligt. Äter även gluten och mjölk, men har dragit ner på det avsevärt. Bra alternativ till gluten har jag inte svårt att hitta. Däremot när jag står vid kyldisken och läser innehållsförteckningen på havre, sojaprodukterna m.m. blir jag alltid skeptisk. Det känns som om listan på innehållsförteckningen är för lång…. Även kokosmjölk innehåller ju kemiska ämnen. Jag har svårt att välja alternativ till mjölkprodukter. Vilka produkter är ett bra alternativ till mjölkprodukter? Med vänlig hälsning, Maria Stjerneby Oatly ekologisk havremjölk är ren utan tillsatser, likaså Santa Maria Kokosmjölk i tetraförpackning. Generellt kan man säga att de ekologiska alternativa dryckerna är ok. Om du är känslig för komjölk kan även sojamjölk ge en reaktion. Soja innehåller mycket fytinsyra vilket är ett ämne som binder till mineraler i tarmkanalen och för ut dem ur kroppen. Det är för övrigt en faktor de delar med exempelvis fullkorn från spannmål. Det finns forskningsrapporter som ger en tydligare bild utav detta. Maila info@sandt.nu om du är intresserad av mer information. Men som sagt, leta efter ekologiska alternativ. Kokos, havre- eller mandelmjölk rekommenderas. /Martin 02/20/2013 Hej, Bovete är ju något som växer och finns med i allt möjligt nu för tiden. Om man är allergisk mot bovete, vad kan jag då byta ut det mot (som är motsvarande)/Marie
Hej Marie, Jag rekommenderar Durramjöl, rismjöl, havremjöl (rent) och mandelmjöl. I de flesta färdiga mixer finns vetestärkelse och ibland även andra tillsatser som inte är så bra. Därför rekommenderar jag dig att använda rena mjölsorter. Ibland kan de vara bra att blanda med varandra. Om du t ex bakar ett bröd så testa använd hälften av mängden durramjöl och hälften rismjöl. 02/20/2013 – Äta hälsosamt och nyttigt Hej! Har precis avslutat min detox och ska nu börja äta mer normalt med en touch of hälsosama inslag. Min frågan är, jag har nu hållt mig ifrån kött, mjölk, mjöl, kaffe och socker i 20 dagar. Vilken inverkan har dessa ämnen på kroppen om jag nu återgår till det \”normala\”, om jag väljer att alltid hålla mig till en vegetarisk kost, behövs extra protein? I vilken mängd är igentligen kött nyttigt för kroppen?\r\nKan man hålla sig med denna kost utan att kroppen tar stryk? Mvh\ V
Generellt får du ingen negativ inverkan alls. Det finns ingen egentlig vetenskaplig grund för att säga att de livsmedel du nämner skulle förgifta kroppen. Dock har de flesta både positiva och negativa effekter på hälsan.
Kött Kött kan dock påverka tarmfloran negativt och ett högt intag är kopplat till en ökad risk för tarmcancer. Att utesluta kött ur kosten är inte heller något negativt för hälsan. Det är dock en bra källa för järn.
Mjölk Mjölk har en del positiva hälsoeffekter som att det är en bra källa för kalcium och vitamin D, innehåller högvärdigt protein och mjölk skyddar dessutom mot tarmcancer. De negativa effekterna av mjölk handlar om laktosintolerans, mjölkproteinintoleranser, ökad risk för prostatacancer och kanske t. o. m. nervsjukdomen MS. Mjölk har dessutom ett högt innehåll av den aktiva formen av vitamin A (retinol) som kan öka risken för benskörhet.
Mjöl Mjöl som är gjort på gluteninnehållande produkter kan ge allergier, glutenintolerans, eksem och magbesvär. Vet, råg och korn har få hälsoeffekter i raffinerad mjölform. Jag ser det som en generell hälsofördel att undvika dessa produkter.
Kaffe Att kaffe skulle vara negativt för hälsan är något som jag inte håller med om. Hälsofördelarna med att dricka kaffe överstiger vida hälsonackdelarna. Hälsofördelarna med kaffe är många, men även vissa negativa effekter finns:
1. Ökar insulinkänsligheten och skyddar mot diabetes typ II 2. Motverkar demens 3. Laxerande (både bra och dåligt) 4. Antioxidantrikt 5. Förbränningshöjande 6. Ökar hjärtfrekvens 7. Ökar risken för missfall? 8. Minskad träningsvärk (bra eller dåligt?) 9. Minskad risk för Parkinsons sjukdom 10. Ett visst cancerskydd (malignt melanom, tarmcancer och prostatacancer) enligt vissa studier 11. Immunförsvarsstärkande 12. Svagt vätskedrivande
Därför är det en god idé att dricka kaffe om du gillar det!
Socker Ju mindre socker du äter desto bättre. Socker påverkar hälsan negativt på en rad områden som t. ex. koncentration, viktbalans, diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Sammanfattningsvis: utesluter du ovanstående livsmedel klarar du dig bra om du äter varierat, men det finns ingen anledning att utesluta kaffe!
|
Very interesting topic, appreciate it for putting up.Expand blog