Att få frukosten att kännas som en morgonbön och en naturlig del av dagens rutin ger en bra start och balans i dagen.
Vad äter man då till frukost?
Helst ska det gå snabbt, vara nyttigt, smidigt och inte innehålla för många ingredienser.
5 tips på innehåll i en bra frukost:
- Lättlösliga fibrer
- Protein
- Antioxidanter
- Bra fett
- Vätska
Vad är lättlösliga fibrer:
Havregryn
Linfrön
Psylliumfrön
Banan
Bär mm.
Proteinkälla:
Ägg
Nötter mm.
Antioxidanter:
Bär
Frukt
Skalet på mandlar och övriga nötter mm.
Bra fett:
Omega 3
Kokosolja
Kakosmör
Kallpressade oljor mm.
Vätska:
Ett ljummet glas med citronvatten.
Det är många hälsogurus som är förespråkare av detta, googla på ”ljummet citronvatten” så kan du läsa om det på flertalet bloggar och portaler.
”Fiberrik” Smoothie:
Denna smoothie är en rivstart och riktig energiboost för magen och kroppen. Det kan vara lagom att ta halva portionen till en början om din mage inte är så van vid mycket fibrer. Jag toppade den med färska jordgubbar men det går också bra att toppa med rivet äpple, kokosflakes, kakaonibs och andra bär.
Receptet hittar du även här:
- 1 tsk blå vallmofrön
- 1 tsk linfrön
- 4 tsk pumpakärnor
- 10 st mandlar
- ½ banan
- 1 – 1½ dl kokosmjölk
- Ca ½ dl skivade bär till topping
Recept på bananpannkakor hittar du under receptfliken och frukost eller mellanmål. Detta recept hittar du här.
- 2 st bananer
- 5 st ägg
- 1½ dl havregryn
Klassisk havregrynsgröt:
Havregryn är en bra energikälla och innehåller även bra med protein.
Det är enkelt att göra och är också gott att blanda i exempelvis lite linfrön, hackade nötter eller små bitar av exempelvis katrinplommon då du kokar gröten.
Att servera med mjölk behövs egentligen inte men det kan vara gott med något kallt till den varma gröten. Serveringsförslag: Mandelmjölk.
Toppa gärna med bär eller färsk frukt.
Äggröra:
Äggröra är en bra proteinkälla och dessutom innehåller ägg vitamin D och K, omega 3 och andra bra fettkällor.
2 pers
4 st ägg
1/2 dl iskallt vatten
Smör eller kokosolja till stekning
Stek på svag värme, låt fettet smälta i pannan, knäck äggen i stekpannan, rör runt och tillsätt vattnet, rör hela tiden till du har fått en lagom konsistens.
Äggröra utan mjölkprodukter och salt gör att de naturliga smakerna framträder.
Vi önskar dig en härlig måndag!
/SandT