Om du viste hur enkelt det är att baka goda, glutenfria och mjölkfria (laktosfria) semlor! Här kommer vårt bästa recept på både semlor och mandelmassa. Total tid för att baka och göra mandelmassan är ca. 1 h. Om du väljer att göra små semlor så blir det ca. 30 st och stora ca. 12 st.
Semlebullar:
- 1 dl kokossocker (palmsugar)
- 2 dl fullkornsrismjöl
- 2 msk psylliumfröskal
- ½ dl potatismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2-3 tsk kardemumma
- 1 krm salt
- 2 ägg
- 50 g kokosfett
- 3 dl soyghurt eller havregurth
Gör såhär;
Sätt ugnen på 230grader, placera en tom plåt längst ner i ugnen.
Blanda alla de torra ingredienserna, tillsätt ägg, smält smör och soyghurt – blanda väl.
Häll smeten i pappers formar eller i en muffinsform. Jag valde att göra minisemlor och tog då en plåt med små formar.
Sätt in dem i ugnen och skvätt ½ dl iskallt vatten över plåten du placerade längst ner i ugnen, stäng ugnsluckan snabbt och låt bullarna gräddas i 5-6minuter vid små bullar och 15-20 minuter vid stora bullar.
God, och mycket nyttigare än den köpta, mandelmassa.
Jag väljer alltid att behålla skalet på mandlarna då jag bakar. I skalet finns nämligen massor av antioxidanter.
När man gör mandelmassan själv kan man välja mängd socker och vilken sorts socker du vill tillsätta. Såhär gjorde vi vår mandelmassa:
- 100 g mandel
- 1 dl florsocker (Sukrin)
- 1 dl kokossocker
Behåll skalet på mandlarna, det ger en brun fin färg och blir som sagt lite nyttigare.
Kör mandlarna i matberedare, kvarn eller mixer, tillsätt sedan florsocker och kokossocker. När mandeln är finmald kan du sila ner den i en bunke genom en tesil. Blanda sedan med socker och häll över lite vatten. Blanda till dess att mandelmassan fått en bra konsistens.
Skär av locket på semlebullarna, gröp ur ett litet hål och lägg i mandelmassan. Vispa exempelvis havregrädde och spritsa på semlebullen. Lägg på locket och puffa över lite florsocker.
Önskar dig en härlig tisdag och fettisdag!
/SandT