Både inom den gamla kinesiska och indiska läkekonsten har gurkmejans välgörande egenskaper använts flitigt i tusentals år (det äldsta dokumenterade användandet dateras till över 6000 år sedan) och nu under de senaste åren har modern forskning visat att det kan vara ett av naturens mest kraftfulla läkande ämnen.
Denna läkande krydda har nästan magiska egenskaper.
Gurkmeja är mest känt för sina potenta antiinflammatoriska egenskaper.
- Publicerad forskning i bland annat European Journal of Nutrition visar att curcumin kan vara användbar för behandling och förebyggande av fetma-relaterade sjukdomar. Bland curcumins egenskaper nämns bland annat förmågan att motverka insulinresistens, hyperglykemi (högt blodsocker), hyperlipidemi (onormalt höga nivåer med blodfetter) och andra inflammatoriska symptom som är förknippade med fetma och metaboliska sjukdomar.
- Oleg Antzutkin som är forskare håller just nu på att undersöka hur curcumin, och liknande molekyler, som finns i gurkmeja, ska bromsar sjukdomen alzheimers. Flera forskningsprojekt har visat att curcumin har positiv effekt på den här sjukdomen och även många andra. I länder som Indien där man konsumerar gurkmeja dagligen är förekomsten av alzheimers avsevärt lägre
- Curcumin är känt för sina potenta anti-inflammatoriska egenskaper och ihållande inflammation är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar, bland annat diabetes, artrit och hjärtsjukdomar. Men många människor är inte medvetna om att fetma bidrar till ett tillstånd av kronisk inflammation i kroppen som kan utlösa metabola störningar som exempelvis insulinresistens och typ 2-diabetes. Inflammationer hämmar även fettförbränningen och gör att kroppen försöker hålla kvar fettet som skydd. Curcumin har visat sig minska inflammationen i fettcellerna vilket underlättar viktnedgång och fettförbränningen.
- Ny forskning visar även att curcumin kan reglera bildandet av nya fettceller och även minska produktionen av leptin i fettcellerna. Det senare är verkligen spännande med tanke på att överviktiga producerar alldeles för mycket leptin på grund av deras stora fettdepåer.
Höga nivåer med leptin sammankopplas bland annat med fettansamling i levern och nedsatt leverfunktion (inklusive typ 2-diabetes). - Som andra starka kryddor har även gurkmeja en termogen effekt, vilket betyder att curcumin kan binda till kapsaicinreceptorer (TRPV1) och öka dess värmeomsättning. Detta innebär en ökad förbränning av fettsyror för att underhålla kroppens temperatur.
- Det finns även studier som visar att just curcumin kan vara bra att äta ifall du inte alltid har möjlighet att äta ekologiskt/obesprutat. Just ämnet curcumin har visat sig minska den oxidativa stressen på vita blodceller från de vanligaste bekämpningsmedlen.
Ät gurkmeja, gärna ihop med svartpeppar och en fettkälla. Tydligen ska upptagningsförmågan förbättras avsevärt med denna kombon. Jag vågar inte göra annat. ”Shoten” som jag blandar kan ibland skapa kräkreflexer men med tanke på hur nyttigt det är är det bara att svälja och se glad ut 😉
Än så länge finns det ingen forskning om hur mycket gurkmeja man behöver få i sig dagligen. Men Oleg själv äter ca 1 gram om dagen.
Använd i mat, i smoothie, i shot, ”guldmjölk” (se recept här) etc.
/SandT