Jag har alltid drömt om att åka till Indien! Att återhämta sig på alla plan på ett yogacenter, äta het mat och svettas i värmen i takt med en lugn andning och mycket vila vid poolen. Det är min bild av min kommande resa till Indien, någon gång i framtiden.
Till dess reser jag matvägen i köket, gör olika linsgrytor och chutneys.
Här är ett favoritrecept som dessutom är vegetariskt och i detta inlägg passar jag också på att lägga ut receptet på Ghee som är mjölkproteinfritt om man tillagar det på rätt sätt och med noggrannhet.
Indisk linsgryta
Ingredienser:
- 1 burk gröna linser
- 1 burk krossade tomater
- 2 st stora charlottenlökar
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 syrligt äpple
- 1-2 lagerblad
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk gul curry
- Salt & peppar
Finhacka lök och vitlök och fräs på svag värme i en stekgryta. Skala och skär äpplet i mindre bitar, lägg dem i grytan tillsammans med lök och vitlök.
Låt fräsa en stund på medelvärme. Låt linserna rinna av.
Lägg i lagerblad, gurkmeja, curry, salt och peppar rör runt och tillsätt därefter de avrunna linserna och krossade tomater.
Låt grytan puttra i 20-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite örter.
Ta ett paket Smör, 500g gärna ekologiskt.
Lägg smöret i en kastrull och smält på den lägsta värmen. Det tar cirka 15-20 minuter.
När smöret smält, låt det sjuda i en timma, på så låg värme som möjligt. Rör inte i smöret utan skaka kastrullen lite lätt.
Skumma av det vita skummet som lägger sig överst under tiden som smöret sjuder.
Låt smöret svalna något, ca 10 minuter.
Häll försiktigt av det klarnade smöret utan att du får med dig bottenslammet genom ett filter (kaffefilter eller en tätvävd handduk) som du lägger i en tät sil.
Häll upp det klara smöret, Ghee, i en glasburk.
Förvara glasburken i kylskåp (där blir det väldigt hårt) eller i rumstemperatur.
Den fina glasburken förgyller vårt frukostbord och min dotter, som har mjölkproteinallergi, kan äta ett gott smör utan konstiga tillsatser.
Du hittar många av produkterna i våra recept på www.shop.sandt.nu
Må så gott!
SandT, Tessan