Senaste tiden har E-ämnet 330 uppmärksammats allt mer. Vi på SandT vill förmedla en förenklad bild av detta och framförallt informera i vad man kan hitta denna industriellt framställda citronsyra.
Man har, utan vetenskapliga grunder, hos flera personer med olika allergier, framförallt pollen, pälsdjur och husmögel, sett en klar förbättring genom att helt undvika citronsyra, gäller såklart inte i dess naturliga form.
Oavsett vetenskapliga grunder eller inte skadar det inte att testa sig fram och vid dessa tider på året, då det är otroliga många som plågas av pollenallergi, kan det ju vara värt ett försök, eller hur?
Dessa E-ämnen ska undvikas: E330-E333, E380, E472c och E1505.
Det går såklart inte att jämföra naturlig och industriellt framställd citronsyra. Genom att man jäser en speciell sort svartmögel i en socker/salt-lösning får man den billiga citronsyran och det är ”föroreningen” i detta mögel vi kan reagera mot.
Men vart hittar man dessa E-ämnen?
Idag tillsätter man tydligen citronsyra lite varstans…
Men man hittar citronsyra främst i:
Drycker: Saft, läsk, must, cider
Godis: innehåller ofta dessa E-ämnen så se till att det finns innehållsförteckning på det du köper, gäller även naturgodis.
Ren choklad är oftast utan.
Glass: mestadels isglassar
Mejeriprodukter: Sötade yoghurtar/fil/mjölk innehåller ofta E330.
Sylt, marmelad, ketchup, buljongtärningar, senap kan alla inneålla dessa E-ämnen.
Läs på innehållsförteckningen och som sagt, det finns ingen forskning gjord på detta men det är varken hälsovådligt eller oetiskt att prova plocka bort dessa E-ämen för att se om det gör skillnad.
Må gott!
/SandT