Inflammatoriska sjukdomar såsom bland annat de två vanligaste Crohns sjukdom och Ulcerös kolit är kroniska och kommer ofta i skov precis som reumatiska sjukdomar. Eftersom de är kroniska så har man dem hela livet men de är mer eller mindre ”aktiva” hos olika människor och påverkas också av vilken livsstil man har.
Vanliga symptom är magsmärtor, blodiga diarréer, viktnedgång och näringsbrister (framförallt järn på grund av blodförluster)
Symptomen går i skov och graden av symptom kan variera mellan olika skov. Ulcerös kolit är avgränsad till tjocktarmen och Crohns sjukdom kan drabba hela mag- och tarmsystemet. Båda dessa sjukdomar har ett visst ärftligt inslag. 10-20 personer per 100 000 st får årligen diagnosen.
Man kan under en längre tid gå med diffusa symptom och uppleva att det inte är så farligt just för att symptomen kommer och går (skov). Om du har diffusa symptom så är vår rekommendation att uppsöka läkare för att så snabbt som möjligt kunna få hjälp och också göra förändringar med hjälp av livsstil, kost och kosttillskott.
Orsaken till dessa sjukdomar är fortfarande okända men man vet att inflammationen beror på att kroppens immunförsvar attackerar den egna kroppsvävnaden. Det är av stor vikt att tänka på kosten vid dessa sjukdomar och det kan till viss del vara individuellt men man bör alltid vara försiktig med följande livsmedel.
Undvik:
- Mjölk
- Gluten
- Rött kött
- Hårda fibrer
- Försiktig med kaffe
- undvika fibrer från kli, sparris och fullkorn
Ät mer av:
- Omega-3 (finns som kosttillskott och främst i feta fiskar, vissa fröer och grönsaker)
- Gurkmeja
- Vitamin och mineraltillskott
- Mjuka och gelbildande fibrer (de fröer som är vattenlösliga, banan och kokta grönsaker)
Anledningen till varför omega-3 är bra är för att de motverkar inflammationer i allmänhet.
Gurkmeja är inflammationshämmande i våra tarmsystem.
Näringsbrist är vanligt vid dessa sjukdomar varför man rekommenderar att vara noga med att få i sig vitaminer och mineraler även via kosttillskott.
De mjuka och gelbildande fibrerna bryts ned i högre grad av bakterierna i tjocktarmen och kan därför vara till stor nytta.
Inflammatoriska tarmsjkdomar har en stark koppling till födoämnesintoleranser där glutenintolerans och mjölkallergier är vanliga, man behöver inte alltid få diagnosen glutenintolerans, glutenallergi, glutenöverkänslighet eller celiaki för att vara besvärad av dessa livsmedel. Lyssna till kroppen och vad den mår bra av när det gäller kosten och plockar du bort gluten ur kosten bör du vara 100% fri från all gluten i minst 3 månader för att få ett ärligt resultat (6 månader är att föredra).
Har du problem med hälsan på ett eller annat sätt eller är det kanske någon i din omgivning som har det? Vi hjälper gärna till via kostrådgivningar specialiserade på födoämnesallergier med inriktning mot gluten och mjölk. Kontakta oss via info@sandt.nu för att få ett förslag som passar dig!
Må så gott!
SandT