Marknaden för de gluten- och mjölkfria produkterna väntas öka från 4 miljarder till 7 miljarder inom bara några år (amerikanska marknaden)
I USA föredrar även 30% gluten- och mjölk (kasein) fritt. Den siffran väntas fördubblas inom 5 år.
Hyllorna för det glutenfria produkterna har flyttats fram för att bli mer tillgängligt för konsumenten och man ser en vinst i att marknadsföra produkterna med ”Glutenfree”.
Däremot är det konsumentens ansvar att välja BRA glutenfria och mjölkfria produkter. Många alternativ där ute är lika med socker-/stärkelsebomber. Det vill vi helst inte ha.
Om du utesluter gluten kommer här ett par utvalda tips på produkter som är BRA alternativ.
GLUTEN
Mjölsorter;
Satsa på naturligt glutenfria mjölsorter istället för mjölmixer som oftast innehåller mycket stärkelse (bl.a vetestärkelse)
Durramjöl – är en naturligt glutenfri råvara som är perfekt att använda till bakning. Ursprungligen kommer den från Afrika men vår durra odlas i Oregon, USA. Det är stenmalda fullkorn vilket gör att att den är mineral-, & fiberrik.
Prova att bl.a baka scones med den!
Mandelmjöl – är perfekt för bakning då de ger en extra sprödighet och fin struktur till småkakor, bakelser, bröd, pajer och övriga bakverk. Mandelmjölet kan även användas i smoothies eller shakes.
Fullkornsrismjöl –Fullkorn sätts ofta i samband med nordiska sädesslag som vete, korn och havre, men ris tillhör också spannmålsfamiljen och är helt fritt från gluten. Fullkornsrismjöl framställs av opolerade, hela riskorn. Alla riskornets beståndsdelar(kärna, grodd och klidel) är med i mjölet, vilket är själva definitionen på begreppet fullkorn.
Används i bakverk eller koka ex. gröt till dig själv eller din baby.
Kokosmjöl – passar utmärkt till bakning, pannkakor och våfflor och ger en god och saftig smak.
Används med fördel ihop med mer bindande mjölsorter såsom bovete, majs, potatis eller psylliumfröskal.
Bovete – Bovete omtalas ofta som ett sädesslag men är egentligen en ört, som p.g.a. dess sammansättning och bearbetning används som säd. Är mycket proteinrikt och dessutom skonsamt för magen.
Detta mjöl är ett bra substitut till vanligt vetemjöl vid tillagning av pannkakor, plättar, våfflor, pajer, muffins, men även som redning i såser eller till övrig bakning. Finns även som flingor som gör brödet extra saftigt.
(En del med matallergier kan reagera på bovete i dess ”råa” form men tar enklare upp det om det är tillagat/bakat.)
Psylliumfröskal – är en bra ersättning när man bakar glutenfritt. Den binder upp vätska och stabiliserar degen. Dessutom har psylliumfröskal ett högt fiberinnehåll och då av den lösliga sorten som är extra bra för tarmen.
Du hittar samtliga av dessa mjölsorter på www.shop.sandt.nu
Må fint alla!
/Sofia and Tessan, SandT